Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

СТАРА ЗАГОРА

«Змейово потресено: Двама ученици извършиха жестоко убийство в Деня на будителите», съобщава от първата си страница днес вестник «Старозагорски новини». В резултат на работата по "горещи следи" е установен и най-вероятният извършител на убийството на 78-годишната Иванка Чолакова – криминално проявеният Николай Дурлов от Змейово. На брифинг в петък директорът на полицията в Стара Загора, комисар Алекси Алексиев е съобщил, че към момента на убийството 17-годишният Николай Дурлов е бил с мярка "пробация", наложена му от съда на 19 октомври т.г. за кражба на дебитна карта от жената, която на 1 ноември е убил. Това е била поредната му пробация, тъй като преди това е имал още пет и една условна присъда на – 6 месеца лишаване от свобода с 2-годишен изпитателен срок. Полицаите, разследващи жестокото убийство, са установили, че при извършване на деянието Николай е бил подпомогнат от 16-годишния Атанас, ученик в 10-и клас в елитно старозагорско училище, който досега не е имал криминални прояви. В хода на разследването е било установено още, че Дурлов се опитвал да склони и друго лице за извършване на убийството, но други задържани по случая нямало.

"Към момента двамата са задържани за 72 часа, но в понеделник ще внеса искане в съда за постоянна мярка на неотклонение "задържане под стража", е съобщила вчера Нейка Тенева, говорител на Старозагорската окръжна прокуратура  и наблюдаващ прокурор по делото.

Всекидневникът пише и за уникалния античен съд, открит от старозагорските археолози при спасителните разкопки върху трасето на една от централните улици на късноантичния град Берое, в центъра на днешна Стара Загора. "Античният секстарий е на повече от 1500 години и представлява еталонна мярка за вместимост. Тя е била изработена в Константинопол от името на император Зенон и от неговата дясна ръка Себастиян. Той е бил префект и е отговарял за префектурата Изток, в която попада и Августа Траяна, който по това време се нарича вече Берое", пояснявя д-р Николай Шаранков, един от най-големите български епиграфи.

Вестникът пише и за изненадващата оставка на областния председател на СДС в Стара Загора Любка Иванова. До оставката се е стигнало след дискусия за бъдещето на синята партия и създаването на съюз "Единство" от Надежда Нейнски, Мартин Димитров и д-р Ваньо Шарков. От поста зам.-председател на областната организация и представител в Националния съвет на СДС е бил освободен и Васил Веселинов от Раднево. С последвалия по устав избор за председател е бил избран инж. Иван Стаев, изп. директор на "ДЗУ - Видеотон", който оглавяваше организацията до 2009 година.

ДОБРИЧ

"Дари бурканче мед, дари здраве", е водещата тема днес на вестник "Нова добруджанска трибуна". Медията репортажно разказва за направеното дарение от пчелен мед от обявената за Пчелар на годината Недялка Михова. Тя е дарила на всичките 189 деца, посещаващи детска градина "Звездица" в града по бурканче мед.

Още от първата си страница вестникът съобщава, че при акция във Варна сред заловените с дрога има и добруджанец. В броя още от челно място четем, че от днес със заповед на шефа на пътната агенция се въвежда зимното поддържанве на републиканската мрежа и 24-часово дежурство в Областните пътни управления в страната.

"Добруджанска трибуна" избира за водеща тема информацията за създаването на регистър за земеделските земи. От първа страница още ежедневникът пише, че в първите дни на ноември по Черноморието са отчетени температурни рекорди за последните 100 години. В рубриката си "Акценти" медията съобщава, че община град Добрич обжалва решението на КЗК за отмяна на обществената поръчка за водния цикъл.

ВИДИН

С читателско писмо, озаглавено “Иманяр” във видинския музей”, започва броя си вестник “Видин”. Читател пита как така един човек – археологът Оленка Миланова, прави проучвания около Кръстатата казарма. Има ли разрешение от надлежния орган и защо са и дали от МВР металотърсач, пита още той. Въпросите са по повод широко огласените находки, открити до основите на историческата сграда.

Интервюто в броя е със заместник-кмета по хуманитарните дейности и социалната политика на община Видин Борислава Борисова. Носи заглавието “Умея да приемам предизвикателства”. В отговорите си тя прави равносметка на работата си през изминалите 8 месеца в състава на кметския екип. Дошла е от учителската скамейка, без административен опит, но много бързо е приела предизвикателството и е влязла в ритъм. Ако всички преди нас бяха работили толкова, Видин нямаше да е на това дередже, заключава новата управничка.

“Таксите на моста – пропорционално на инвестициите”, е друго заглавие от броя днес. Става въпрос за таксите, които ще бъдат събирани на Дунав мост 2. Ще ги събира румънската страна, но това не значи, че парите ще остават за нея. България  е вложила 226 млн. евро, а Румъния – 48. Следователно, по-голяма част от парите трябва да идват в България, заключава вестникът.

Безработицата била 21,73 %, изразява съмнение още в заглавието на друга дописка вестник “Видин”. И цитира Грамада, където официално е призната безработица от 47, 22 %.

Представиха книга на журналиста Хари Яръмов, четем още в броя. Представянето е посмъртно, за автора говорели близки, приятели, колеги.

Преписваме втория видински сборник на Софроний Врачански, областна конференция на ДПС преизбра Николай Тодоров за председател, създава се база данни за замърсяванията от река Тимок в района на Брегово – Неготин, само една фирма кандидатства за обществената поръчка “Изработване на концепция и работен проект за зелена и достъпна градска среда” на Видин, съобщава още “Видин” днес.

ВАРНА

“Тапа на пътя блокира линейките. Предлагат алтернативно трасе от и за Спешния център”, информира на челно място вестник "Черно море". Проблемът с натоварения трафик по еднопосочната ул. „Брегалница” съществува отдавна и с годините се задълбочава. Осигуряването на алтернативно трасе за и от Центъра за спешна медицинска помощ  е животоспасяващо. Затова от центъра предлагат ул. „Кирил Шиваров” да стане улица без изход в отсечката от ул. „Селиолу” до ул. „Брегалница”. За да бъде възможна тази организация на движение се налага отсечка от около 80 метра да бъде асфалтирана. На свой ред д-р Мая Рашева, директор на Центъра за спешна медицинска помощ, иска карта с бариерите на Морската градина. Това ще помогне на спешните екипи да стигат по-бързо до всяка точка в Морската градина, където има пострадал.

“Махнаха бариерите за коли в Морската градина”, четем в изданието "Твоят ден”. Подзаглавието уточнява, че полицейски патрули щели да ловят и глобяват шофьорите нарушители из алеите. Според новата кметска заповед, която е в сила от 1 ноември, движението на автомобили в Морската градина е почти забранено. Но в същото време бяха премахнати бариерите и самите контролно-пропускателни пунктове на входовете към градината. Остават да действат само пунктовете при Делфинариума и Летния театър.  В заповедта на кмета Кирил Йорданов е записано дори, че контролът на първия вход ще се осъществява само до 31 януари догодина, след това и той очевидно отпада. Общината няма готовност за изграждане на паркинги около Морската градина, което ще създаде проблеми за туристите и жителите на града.

Превозвачите излизат на протест във Варна, съобщава вестник „Черно море”. Митингът е насрочен за утре от 18 часа на входа на пристанището, обяви Максим Петков, председател на местната структура. Съюзът настоява държавно предприятие “Пристанищна инфраструктура” да бъде закрит като паразитна и неефективна структура. В нея има 300 души, които не е ясно какво правят. Петков  не приема обяснението на министъра на транспорта, че варненското пристанище било в процедура на концесия и че трябвало да се изчака.  Той допълни, че е възможно да последват по-сериозни протести, включително блокиране на деветте пристанища, едночасова предупредителна стачка на докерите и блокиране на фарватерите на море. Според Петков превозвачите имат пълната подкрепа на областната управа, включително на адмирал Пламен Манушев, новия зам.-областен управител, който отговаря за транспорта.

БЛАГОЕВГРАД

Хлябът ще поскъпне с от 5 до 10 стотинки в Пиринско, съобщава вестник „Вяра”. Причината за увеличението е по-високата цена на пшеницата, обясняват хлебопроизводители. Очаква се поскъпването да стане факт до 3 месеца.

2/3 от имащите право на вот 371 жители на дупнишкото село Баланово гласували до 15,30 часа в неделя на частичните избори за кмет. От Секционната избирателна комисия очакваха в края на изборния ден – 19,00 часа, бюлетини да пуснат само хората, излезли да берат дърва. „Изборите минаха спокойно, няма жалби, казаха от Общинската избирателна комисия.

Главният готвач на хотел „Бъндерица” в Банско, където се натровиха 38 деца, е отстранен от работа. Съставен му е акт, тъй като здравната му книжка е с изтекъл срок. Утре или най-късно във вторник ще има яснота от какво са се натровили учениците от софийското 125-о СОУ, които бяха на злополучното зелено училище в Банско. „Запечатана е кухнята на хотел „Бъндерица”, каза шефът на Областната дирекция по храните в Благоевград д-р Михаил Бащавелов, който лично заедно с шефа на Регионалната здравна инспекция д-р Огнян Чилев и инспектори от двете институции направиха проверка на място.

Кметът на Сандански Андон Тотев поиска 350 лв. наем от местната структура на ГЕРБ, за да ползват за благотворителен турнир футболното игрище с изкуствена настилка в курортния град, въпреки решението на ОбС теренът да се предостави безвъзмездно. Решението на местния парламент бе гласувано на последната му сесия. Благотворителната инициатива на герберите се проведе в събота, след като с квитанция бе платена таксата за наем, иначе турнирът в помощ на 2-годишната Борислава Манчева и 35-годишния Мариян Гроздилов щеше да се провали.

41-годишен благоевградчанин заплаши свой приятел с разстрел, съобщиха от ОД на МВР-Кюстендил. Все още не е ясна причината за враждата между двамата мъже, но най-вероятно тя е заради неуредени финансови взаимоотношения. След подаден сигнал от страна на жертвата – 36 годишен мъж, Иван Валентинов е спрян за проверка на главен път Е-79. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай