Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

СТАРА ЗАГОРА

«Заболяване на обвиняем блокира временно процесa срещу ръководството на община Гълъбово», съобщава от първата си страница вестник «Старозагорски новини». Поредните съдебни заседания по процеса срещу 11-те обвиняеми от община Гълъбово в специализирания наказателен съд в София, насрочени за 29, 30 и 31 октомври, са били отложени заради трайно заболяване на един от обвиняемите. Това е Теменужка Манолова – бивш банков служител и съпруга на един от обвиняемите – Неделчо Манолов. За да се прецени колко във времето ще се отлагат заседанията, е била назначена експертиза. Тя ще трябва да установи кога обвиняемата ще се възстанови, за да застане отново на подсъдимата скамейка.  Вестникът припомня, че в групата на 11-те подсъдими е почти цялото ръководство на община Гълъбово – кметът Николай Тонев, зам.-кметът Пламен Бараков, секретарят Пенчо Стоянов, председателят на общинския съвет Янка Петрова и други общински служители. Обвиненията срещу Гълъбовската група са за престъпления по служба, длъжностно присвояване, участие в организирана престъпна група, множество документни измами.

Всекидневникът пише още, че в районния център по трансфузионна хематология в Стара Загора, по-популярен като кръвен център, се дистанцирали от политическа подкрепа. "Не търсим и нямаме нужда от ничия политическа подкрепа. Надявам се, че ще постигнем споразумение, което да отговаря на интересите на колегите и на здравното министерство", посочила шефката на центъра д-р Мария Щилянова. Изявлението е било по повод отвореното писмо на областното и общинското ръководство на политическа партия "Движение България на гражданите", изпратено вчера до медиите, в което те са декларирали, че застават зад исканията на медицинските специалисти от центъра.

Вестникът информира и за започналата вчера в Стара Загора Шеста национална среща по проблемите на превенцията на употребата и злоупотребата с наркотични вещества. Повече от 50 души специалисти от страната два дни ще дискутират основни аспекти по темата и ще обменят добри практики. Около 40 наркозависими от регион Стара Загора се лекуват към момента, но официално регистрирани сред тях липсват. Тази констатация е била направена след огласеното анонимно изследване сред учениици и студенти от областния град и по време на дискусията през първия ден на работната среща.

БЛАГОЕВГРАД

Двама братовчеди свиха перките на треньор по борба заради мерака му към хубавата Валерия, съобщава вестник „Вяра”. Големият кьотек бил заради бившата му приятелка, която го изритала. Момичето осъзнало, че връзката му с криминално проявения Боян Сусанин няма перспектива, дошло й до гуша от криминалните му прояви и затова решила да скъса с него с молба повече да не я търси. Боян Сусанин не бил съгласен и предприел серия от атаки за възстановяване на връзката.

80 работни места обявиха собственици и представители на 16 фирми на организирана трудова борса в Благоевград. Над 200 млади хора до 29 години дойдоха да търсят хляба си от предприемачите в областния център на Пиринско, 8 от тях бяха одобрени да започнат работа веднага. Търсеха се автомобилни техници и инженери, електромонтьори, оператори на машини, шивачи и гладачи, сервитьори и готвачи, счетоводители, търговски представители, дистрибутори и масажисти.

Част от газоразпределителната мрежа на Дупница официално пусна в експлоатация генералният директор на "Рила газ" ЕАД Серджо Пантано. Газтът тече в горната част на града – от входа на Дупница, включително Самоковско шосе, по протежението на р. Джерман, до старата автогара и централната част. Живеещите в този участък могат веднага да бъдат включени към газоразпределителната мрежа.

Съветници от Радомир ще пускат мустаци в подкрепа на световната кампания срещу рака на простатата. От сряда спират да се бръснат заместник-председателят на минипарламента Васил Джоргов и най-младият законотворец Илиян Илиев. Двамата са от „Съпротива”. В кампанията, наречена Movember, пръв се включи актьорът Краси Ранков, който изпълнява ролята на Ставрев в сериала „Стъклен дом”.

Петричани се оплакаха на външния министър, че в Гърция свалят табелите на нашите коли, четем в броя днес. „Основна тема за нас е дали да дадем шанс на Република Македония да започне преговори за членство в ЕС. Това ще зависи най-вече от политиката й спрямо нашата страна”, заяви на среща в Петрич министърът на външните работи Николай Младенов. На нея присъстваха областният Костадин Хаджигаев, народният представител от ГЕРБ Митко Захов, кметът Вельо Илиев и председателят на ОбС Димитър Танев. Министърът и екипът му изслушаха поставените му въпроси от петричани. Преди това той заяви, че приоритет за страната ни е добросъседските отношения със съседните страни и особено с Македония и Сърбия. И двете са кандидат-членки за започване на преговори за присъединяване към ЕС. ”България не е страната, която ще спре някоя от тях към ЕС. Искаме обаче някои казуси, натрупани и наслоени с годините, да бъдат решени”, изтъкна министър Младенов. 

ВАРНА

Общината минава от “веднага” на “елате утре”, пише "Народно дело". Издаването на удостоверение за промяна на постоянния адрес или на настоящия адрес, което досега можеше да стане веднага на гишетата на Община Варна, вече ще става най-малко в рамките на 24 часа. Това предвижда предложение  за промени в наредбата за общинските такси и услуги, което предстои да влезе за обсъждане в Общинския съвет. Така, вместо да извършат услугата в момента на поискването й, служителите ще могат да пращат гражданите вкъщи и да ги карат да се върнат на другия ден. Цената обаче тази “експресна” услуга остава същата – 10 лева.

Вестник "Черно море" съобщава, че спешно търсят решение за снегопочистването на район “Приморски”. Обжалване във Върховния административен съд замразява изпълнението на обществената поръчка за реконструкция  на уличната мрежа и снегопочистване в най-големия варненски район – “Приморски”. Няма да допуснем това да се отрази на гражданите, коментира пред вестника кметът на района Петя Проданова. Според нея от местната структура на Националния институт по метеорология и хидрология уверяват, че ноември няма да донесе сняг и мраз. На територията на района са всички социални и старчески  домове, както и двете големи болници.

Варна е първият град у нас, в който гимназисти се обучават  да защитават свои връстници от опасностите в интернет, четем в регионалното издание "Черно море". След обучение, разделено  на три модула, те получават сертификати от общината и Националния център за безопасен интернет. Досега такъв документ е издаден на десет ученици от 10-ти и 11-ти клас. Всички те са положили успешно он-лайн тестове.

ДОБРИЧ

Водещата тема днес на "Нова добруджанска трибуна" е за боба с гъгрица, открит в склада на БЧК в село Победа. Пред медията ръководителят на БЧК – Добрич д-р Еринозов заявява, че организацията не носи отговорност за доставката. От челно място още ежедневникът поднася една централна информация от вчера – това, че от догодина поне с 3 на сто ще поскъпне токът. В броя още четем за проведената редовна сесия на община град Добрич, на която бяха гласувани промени в програмата за капиталови разходи.

От първа страница двата всекидневника днес инормират, че Каварна гласува почетно звание посмъртно на телеграфиста Еранос Ераносян, спасил града от избиване.

Водещото заглавие на "Добруджанска трибуна" е: "Възраждат Добруджански научен институт". Решение за това е взето на заседание на Клуба на приятелите на Балчик, пише медията. От първа страница още днес вестникът отразява новата придобивка – хидромасажна вана, с която се сдоби Дневния център за деца с увреждания.

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Във Велико Търново направиха най-модерната борса за плодове и зеленчуци в Централна Северна България, пише вестник "Борба". Комплексът, който е разположен на площ от 5,5 дка, отваря и 25 нови работни места, информираха представители на собствениците му – консорциума ''Борса фрут''. Една от основните амбиции на борсата е да снижи цените на зарзавата в региона ни, който въпреки традиционното производство се слави като един с най-скъпите плодове и зеленчуци, пише изданието.

Пенсионерите са отчаяни, искат да съдят България в Страсбург, научаваме от областния всекидневник "Янтра днес". Всеки трети български пенсионер живее под прага на бедност. 250 евро е най-високата пенсия у нас и сме втрещени от предстоящата коледна добавка от 400 евро за гръцките пенсионери, които цяла Европа оплаква. Не сме съгласни с цялостната политика в последните три години срещу най-възрастните българи, каза във Велико Търново Нина Парашкевова, председател на Изпълнителното бюро на Централния съвет на '"Съюза на пенсионерите 2004", пише на страниците си изданието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай