Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

ВИДИН

Видин ще има филиал на СУ, съобщава на първата си страница вестник “Видин”. Новината дойде от министъра на образованието Сергей Игнатов, който гостува в града по повод празника му – Димитровден. Той е дал интервю за вестника, в което основната тема е видинският университет, който ще стане пречка за закриване на училища и ще привлича студенти и от съседните страни. Гаранция за създаването му са думите на премиера Бойко Борисов. Когато научил за идеята, той казал: “Видин заслужава това, действайте”. Щом премиерът казва така, значи ще стане. Софийският университет няма филиал у нас, такъв е бил благоевградският, но той вече е отделен университет. На въпрос кога ще стане това, министърът отговаря – март, април ще е минал през акредитация, а след това е лесно.

“10 факта, които разтърсиха Видин”, е своеобразен коментар на вестника за казаното от гостите на Видин и Дунав мост 2 по време на празника. Първият е, че за моста Европа дава 100 млн. евро, а струва 200 – останалите от джоба на данъкоплатеца, се казва в коментара. Станало ясно, че Сърбия е изградила перфектна  инфраструктура, която ще бъде конкурентноспособна на нашия Е-79, че зеленчуците на пазара в Калафат – месно производство, са по-качествени и по-евтини от вносните на видинския пазар и т.н. до 10.

“Премиерът се разходи по моста и се срещна с Понта”, е озаглавен материалът, в който се разказва за срещата на моста на премиерите на България и Румъния. Една страница е посветена на видинския поет Ненчо Славчев по повод неговата 65-годишнина. 

Областният лидер на СДС Павел Паунов е назначен за областен координатор на партията на Меглена Кунева “България на гражданите”, слабо започна ловният сезон във Видинско – 1200 ловци повалили само 5 глигана, съобщава още вестник “Видин”.

СТАРА ЗАГОРА

“Спешен ли е спешният тел.112?“, пита от първата си страница днес вестник “Старозагорски новини“. Инцидент с велосипедист в Казанлък е провокирал справедлвия гняв на гражданите. Възрастният мъж скъсал верига на колелото си, претърколил се няколко пъти на асфалта и останал неподвижен, потънал в кръв. Инцидентът е станал  на около 300 метра от спешния център. Въпреки това, в продължение на близо 5 минути двама различни очевидци на инцидента, позвънили през интервал от време на "спешния" 112, били принудени да отговарят на всевъзможни въпроси от рода: познават ли пострадалия, на колко е години, къде и как е станал инцидентът, как се казва подаващият сигнала и т.н.  След цялата тази сага, продължила около 15 минути, повече от логичен е въпросът:  Колко "спешен" е спешният тел. 112, пише в заключение вестникът.

Всекидневникът съобщава още, че в социалните домове за деца с физически и умствени увреждани в старзоагорските села Петрово и Сладък кладенец са образувани 4 досъдебни производства за смъртни случаи на деца през тази година. Три от тях били в дома в Сладък кладенец и един в Петрово. Най-много досъдебни производства в Окръжна прокуратура са били образувани през 2010 г. – 10 на брой. Всички те обаче са били прекратени поради липса на данни за виновно причинена смърт. На 9 от тях постановленията за прекратяване са били потвърдени от по-горни инстанции и само едно – за смъртта на 18-годишно момче от дома в Петрово през 2009 г., е било отменено и върнато за разследване в окръжния следствен отдел. Обобщената справка за всички смъртни случаи на деца от домовете с умствени увреждания от 2010 г. досега изготвял прокурор Петко Георгиев от Старозагорската окръжна прокуратура по нареждане на Апелативна прокуратура – Пловдив. Спорен него това не било аналитичен доклад за състоянието на домовете, какви са причините за смъртността и т.н., а справка за всички досъдебни производства и преписки в домовете за деца с умствени увреждания от 2010 г., когато е била извършена комплексната проверка на прокуратурата съвместно с Хелзинкския комитет, до настоящия момент и тяхното движение.

Със заглавие «Създателите на "Единство" вършат мръсната работа на Костов» вестникът информира и за визитата на лидера на СДС д-р Емил Кабаиванов в Стара Загора. Според него Надежда Нейнски, Мартин Димитров и д-р Ваньо Шарков в момента вършели черната работа на лидера на ДСБ Иван Костов. Според доклад на Контролния съвет ставало ясно, че по време на председателството на Надежда Нейнски от СДС са били изключени 2000 човека. «Съжалявам, но такива хора не могат да създават единство», коментирал председателят на синята партия.

ДОБРИЧ

Водеща тема днес на "Нова добруджанска трибуна" е пресъзданеният в петък обичай прощъпулник, на който малчугани си избраха занаят. От първата си страница вестникът отразява и участието на Албена в туристическа борса в Залцбург. Борсата е била за туристнически оператори, като според ръководителя на сектор немски пазар от курорта, от години не е имало такъв небивал интерес към българския комплекс по време на изложението. От челно място още днес в броя четем, че според депутати от Коалиция за България – Валентина Богданова и Ваня Добрева, които заедно със свои колеги преподаватели проведоха семинар на тема образование в Добрич, новият закон за предучилищно и училищно възпитание реално създава опасност да се разруши обществения характер на образованието у нас. В броя още четем, че от началото на годината в област Добрич до момента са сключени 28 договора по оперативни програми, чиято обща стойност е над 70 млн. лв. На спортните си страници ежедневникът отразява проведения кръг от офроуд рали шампионата в Добричка област през уикенда.

БЛАГОЕВГРАД

57-годишният ловджия Лъчезар Аврамов от хаджидимовското село Копривлен претърпя тежка операция, след като бе нападнат от 200-килограмов глиган по време на ловен излет в събота. Това пише вестник ”Вяра”. Дивото животно зверски разкъсало мускула на крака на Аврамов. От МБАЛ „Иван Скендеров” в Гоце Делчев, където ловецът бе опериран, вчера съобщиха, че той се възстановява и животът му е вън от опасност.

Двама общински съветници напускат групата на ДПС. Своята молба е депозирала учителката Гюлезара Качанова, която е заявила, че остава в местния парламент като независим общински съветник. Заради пет отсъствия от заседания на ОбС и комисии на обявената за вторник общинска сесия се очаква да бъде освободен още един общински съветник от ДПС.

Два дни допълнителен отпуск ще имат учителите в системата на средното образование в Благоевград. За това се договориха кметът на общината Атанас Камбитов, представители на синдикатите и работодателите в сферата на образованието на среща в общината. Освен допълнителния отпуск за учителите още четири дни допълнително ще получат и заетите като непедагогически персонал в училищата.

Садист от квартал „Подина” уби котка и я обеси на входа на най-голямата забавачка в Дупница за ужас на децата и жителите на квартала. Убиецът цели да плаши до смърт и да всява ужас у деца и възрастни хора. Този човек е опасен, той може да убие и човек, домашните ни любимци са членове на семействата ни, обичаме ги и се грижим за тях като за децата си, твърдят живеещи в района. 

34-годишната Гергана Николова – Зарева от Дупница, собственичка на кафене „Емили“ в ж.к. „Бистрица“, е новата „Мисис България“. Навръх именния ден на баща й Димитър Зарев и на синd й Димитър тя надви конкурентките за короната и стана победителка, съобщава вестник ”Струма”. Гергана е висока 184 см и тежи 52 кг.

Бизнесмен напсува публично съветник по време на редовното заседание на Общински съвет – Сандански. Собственикът на мотел „Драг Далас“ на Е-79 Румен Анастасов се нахвръли с думите „еб… си майката“ към съветника Емил Терзийски, след като поиска да вземе думата по казус, свързан с отчуждаване на общински имот.

Екстра Нина видя през прозореца, че само 40 души я чакат в дупнишкото заведение „Казабланка“ врътна се и си тръгна. Двамата нейни бодигардове влезли в „Казабланка“, огледали клиентелата, дори попитали някои от присъстващите дали ще останат да слушат Екстра Нина, или ще си тръгнат. Билетът за певицата е бил 4 лв.

54 абсолвенти от випуск 2012 на Колежа по туризъм в Благоевград се дипломираха завчера тържествено в аулата, носеща името на един от основателите на частното висше училище – проф. Стоев. На промоцията присъстваха предимно отличниците, а роднините им в залата ги аплодираха и се опитаха да докуметнират с фотоапарати важния миг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай