Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

ДОБРИЧ

В интервю за в. "Нова добруджанска трибуна" проф. Николай Ценов - селекционер по пшеницата от Добруджански земеделски институт заявява, че от есенните посеви рапицата е в голям риск, заради сушата, като допълва, че все още има надежда за пшеницата, ако паднат дъждове. Това е водещата тема днес на вестника, който от първата си страница още съобщава и за подписаните вчера договори в регионалното министерство с пет общини, сред които и две добруджански - Генерал Тошево и Тервел, които със средства по ОПРР ще преустроят болниците си. От челно място още вестникът съобщава, че през нощта в неделя ще спим с час повече.

"Добруджанска трибуна" излиза днес с водещо заглавие "Прехвърлят неусвоени средства към атрактивни мерки на Програмата за селски райони", като съобщава, че причината е траен интерес от общините. В рубриката "Акценти" медията съобщава, че идната седмица в Добрич ще представят възможностите за саниране на жилища. В броя още четем, че измамник е получил условна присъда.

МОНТАНА

“Тереза Маринова спечели световна титла по самбо”, е заглавие от първата  страница на вестник “Слово плюс”.  Възпитаничката на монтанска спортна школа е победила в първенство на планетата за младежи и девойки, състояло се в зала “Арена Армеец”.

Броят днес е фокусиран и върху Националното сдружение на общините, което награди Кирил Маринов за дарителство. Изданието съобщава още, че в Белоградчик осигуряват дърва за самотни, стари и болни хора на преференциални цени. За кубик социално слабите граждани плащат 35 лева.

„Златко Живков преряза лентата на технологичния парк в Монтана”, съобщава още вестникът. Паркът е изграден, за да създава условия на фирми и предприемачи за бизнес. Теренът е електрифициран, водоснабден и газифициран.

За разкопките, направени това лято в античната крепост “Калето” край Мездра разказва археологът Георги Ганецовски. Според него, с последните находки историците смятат, че са открили мястото, което е било ключ към Северозапада. Мездра още в древността е била не само стопански център, но и средище на култури, религии, чието изследване ще продължи. Част от разкритото ще бъде показвано и на туристи.

“Любомир Иванов е новият заместник-председател на СДС“. Така е озаглавена политическата новина в броя. Монтанският депутат на сините и лидер на областната синя партия ще отговаря за партията в областите Видин, Враца, Монтана, Плевен и Ловеч.  Във Вълчедръм празнуваха деня на града, за почетен гражданин е обявен краеведът Георги Гладнишки, четем още в броя на “Слово плюс”.    

БЛАГОЕВГРАД

„Кризата е хванала за гушите автоджамбазите в Дупница. В 45-те официално регистрирани къщи се извършват сделки на загуба само да се продават колите”, пише вестник „Вяра”. Тежък слой прах е покрил автомобилите. Клиенти липсват. Оборот няма. 

Жителите от родното село на президента Георги Първанов (2002- 2012) са готови на бунт срещу Стоян Кръстев-Драгановеца заради кравите, които пуска на свобода и унищожават градини и дворове. 246 са добичетата, за които се грижат само двама кравари. Сутрин кравите излизали от обора и буквално нападали градини и дворове.

Управителният съвет на Българския лекарски съюз връчи на благоевградския лекар д-р Христо Юруков почетния сребърен знак на организацията. Значката е придружена и с грамота за проявен висок морал и професионализъм. Наградите са връчени от председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов в Деня на българския лекар - 19 октомври.

Бившият общински съветник от Бобов дол в мандат 1999-2003 и после кмет на село Шатрово Явор Кашукеев (62 г.) излезе от ареста, след 24-часово здържане за отправена заплаха към премиерската сестра. В късния следобед той бе пратен за освидетелстване при завеждащ отделението по психиатрия в кюстендилската болница “Доктор Никола Василиев” д-р Владислава Разсолкова.

ВАРНА

“Уволниха говорителката на полицията”, е водещото заглавие от първата страница на вестник “Народно дело”. Пресаташето на варненската полиция Калинка Пенчева ще бъде освободена от поста си по разпореждане на  министър-председателя Бойко Борисов, пише изданието, като се позовава на съобщение, публикувано на официалната страница на Министерския съвет. Крайната мярка е във връзка с недопустими квалификации от страна на Пенчева като служител на МВР към български гражданин и заради уронване престижа на ведомството. Във вторник - 23 октомври, Би Ти Ви излъчи материал в сутрешния си блок, в който пресаташето на варненската полиция нарича варненеца Боян Максимов “самотен хулиган” и “селски глупак”. Поводът е, че през лятото мъжът е заснел как трима униформени полицаи спят в патрулната кола. Наказанието се налага на Пенчева, въпреки че премиерът Борисов е кръстник на детето й, пише още вестник “Народно дело”.
 
Заплатите в сферата на общинското здравеопазване във Варна се увеличават с 20 % със задна дата от 1 септември. Това пише вестник “Черно море”, като цитира изявление на кмета на града Кирил Йорданов по време на вчерашната церемония по подписване на колективния трудов договор за работещите в общинското здравеопазване и социалните дейности. По-високите заплати са за всички 631 медицински работници в детските яслени заведения, здравни кабинети в детски градини, училища и др. В общинската социална сфера увеличението от 1 септември ще е с 15 %. То засяга 275 души, работещи в различни социални домове, пише още вестник “Черно море”.
 
Догодина Варна ще чества за първи път световния Ден на моряка. Това стана ясно вчера, когато се състоя учредителната среща на инициативен комитет, който да организира мероприятието, четем от страниците на “Твоят ден”. През 2010 г. Международната морска организация обяви 25 юни за официална дата, на която да се почетат хората, работещи в морето. Идеята за въвеждане на традицията е на председателя на Българската асоциация на морските капитани Димитър Димитров, допълва “Твоят ден”.
ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Община Велико Търново готова за зимния сезон, пише на страниците си вестник "Борба". 1000 тона пясък и сол има на склад фирма ''Титан-АС'' ЕООД, която по договор извършва снегопочистването и зимното поддържане на улиците във Велико Търново за срок от 5 години, увериха от кметството. Продължава и доставката на пясък, като предстои да се доставят още 300 тона сол, а до 15 ноември ще се осигури и необходимото количество от 1500 тона инертни материали, които са достатъчни за началото на зимния сезон, научаваме от изданието. 

Над 200 деца от областта са отпаднали от училище, пише вестник "Янтра днес". Около 2000 ученици от Великотърновска област са отпаднали от училище през миналата учебна година. Най-голям е процентът на тези, които заминават в чужбина с родителите си, но има и такива, които спират да ходят на училище заради сключен брак. Оказа се, че голяма група от деветокласниците напускат класните стаи, защото не желаят да се обучават като редовни ученици. Затова те избират самостоятелна форма, пише изданието днес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай