Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

СТАРА ЗАГОРА

„Сагата с Кръвния център продължава”, съобщава от първата си страница днес вестник „Старозагорски новини”. Отворено писмо до всички печатни и електронни медии е приело общото събрание на колектива на районния център по трансфузионна хематология в град вчера. „Ние знаем, че мерките, които сме предприели, са крайни, но целта не е заплаха или извиване на ръце, а призив да се обърне внимание от отговорните институции на проблемите на трансфузионната мрежа в страната”, пишат старозагорските медици. В писмото заявяват, че категоричността в изявленията на министър Атанасова и представители на Министерството на здравеопазването – „Няма да стане”, не е подаване на ръка за диалог или взаимно споразумение. И напомнят, че допълнителните материални средства, които центърът иска, са действително реализирани приходи от извършени платени медицински и немедицински услуги. И тези средства са постъпили в министерството.

Както е известно, миналата седмица близо 50% от работещите в кръвния център в Стара Загора подадоха едномесечни предизвестия за напускане. Основните причини са ниски заплати, недостиг на персонал и несъответствие между реалната ситуация и европейските стандарти, по които те работят, но не получават съответстващите възнаграждения.

Вестникът пише и за вандалски прояви в  ХII-то основно училище „Стефан Караджа” на ромския квартал „Лозенец” в областния град. Неизвестен злосторник се е качил на козирката на сградата на школото и е разкъсал табелата с името на патрона. Директорът Стефан Желев бил абсолютно сигурен, че вандалският акт е умишлен и тенденциозен. Случилото се в старозагорското училище предхожда случката в транспортното училище в Добрич, където трима ученици от ромски произход се изгавриха с национални герои на България, припомнят новинарите.

„Старозагорски новини” съобщва и за присъдата, която е получил бившият главен секретар на областната администрация в Стара Загора – Ивайло Митев. Старозагорският окръжен съд го е осъдил на една година лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок за престъпление по служба с цел облага. Според обвинението, като длъжностно лице Ивайло Митев не е изпълнил служебните си задължения на поръчката за ремонт и хидроизолация на покрива на областната администрация. Той е превишил правата си и не е осигурил прозрачност при подбора на фирмите подизпълнители, а еднолично е опредeлил кръга от кандидати. Условната присъда е била придружена и с парична гаранция от 2000 лева. Митев ще трябва да заплати и разходите по делото, които били 5210 лева.

ДОБРИЧ

Водещата тема на вестник "Нова добруджанска трибуна" днес е за поредното признание за България и новината, че голф-игрището "Тракийски скали" приема догодина световно първенство по голф. От челно място още медията съобщава, че колективът на професионалната гимназия по автотранспорт поднася извинения на България в Обръщение по повод снимката на трима свои ученици, която преди дни взриви интернет пространството. За новия почин на почистване на пътищата четем още в броя - това, че републиканската пътна мрежа ще се чисти с калциеви соли.

Водещата тема на "Добруджанска трибуна" е от залите на съда. Изданието информира, че наркодилър е получил 66 месеца затвор. В рубриката си "Акценти" вестникът съобщава, че ще има още нови кръгови движения в града. От челно място ежедневникът отделя място и на крими новина - непълнолетен блъска каруца и бяга от мястото на произшествието.

БЛАГОЕВГРАД

Дясната ръка на кмета на Гърмен Ахмед Башев - строителният бос Георги Петканин, става кравар, ще строи ферма за 200 крави край с. Марчево, пише вестник ,,Вяра”. Предприемачът Георги Петканин предвидливо напусна строителния бранш и се насочи към животновъдство, за което ЕС започва да налива луди пари в България. Партньорът на Ахмед Башев години наред през кметския му мандат приоритетно печелеше и изпълняваше по-голямата част от обществените поръчки, усвояваше милиони левове по проекти на ЕС и по „Красива България” в община Гърмен.

50 000 лв. ще трябва да задели община Дупница от бюджета си за проучвания на третата алтернативна площадка за регионалния център за третиране на неопасни отпадъци, съобщи председателят на Общинския съвет Ивайло Константинов. Както стана ясно преди няколоко дни, тази площадка се намира в източната част на северната промишлена зона, в района на "Пресевна инсталация". Шефът на ОбС предлага средствата да бъдат осигурени от перо "Резерв за непредвидени и неотложни разходи".

Глобите за просия на обществени места да бъдат увеличени от 20 на 50 лв., искат от община Благоевград. По този начин чиновниците предлагат на съветниците на извънредна сесия в петък да бъде променена наредбата за опазване на общинската собственост и обществения ред. Също така местните парламентаристи трябва да гласуват по-големи глоби и за собствениците на заведения, които допускат малолетни и непълнолетни до заведения в късните часове.

83-годишната Славка Граховска от село Мурсалево, община Кочериново, Кюстендилска област, бе прегазена тази сутрин от лек автомобил на ГП Е-79. Тежкият инцидент стана към 7 часа в село Мурсалево, съобщава ежедневникът. Възрастната жена пресичала Е-79 на място, където няма пешеходна пътека, загинала е на място, смъртта й е констатирана от медицински екип на ФЦСМП-Рила. 

ВАРНА

Надупчиха най-новия булевард на Варна, е водещото заглавие за регионалното издание "Твоят ден".  Най-новата пътна отсечка  във Варна - бул.”Ген. Колев”, бе разрушена без видима причина в понеделник. Читатели са алармирали, че асфалтът се реже в района на кръстовището с ул. ”Царевец”. Проверката е показала, че настилката се дупчи от ВиК-Варна. От дружеството решили да продухат канализацията си, но една шахта била изчезнала. Оказало се, че капакът й е асфалтиран. След разкопаването се вижда, че шахтата е на около 50 см под нивото на пътя  и трябва да се повдигне, за да функционира.
 
Заради опасността от фалит на “Градски транспорт” бившите шефове казват кой е одобрил договора с неустойката, пише "Народно дело". Отстраненият преди време борд на общинската фирма  трябва да представи до края на седмицата подробен план за цялата си дейност, свързана с идеята за закупуване на частния превозвач “Транстриумф холдинг”. В него ще трябва да присъстват всички политически и административни фигури, които са дали разпореждане за сключването на предварителния договор за сделката, по която общинското дружество дължи 750 000 евро неустойка. При отстраняването на съвета на директорите на “Градски транспорт” преди месеци неговият председател Емил Данаилов беше заявил, че подписването на договора било одобрено устно от общинския съветник от ГЕРБ Марио Шиваров, който беше натоварен с функцията  да консултира дружеството.
 
Водещата тема на вестник "Черно море"е: Седмокласници напускат училище “Ал. Сеергеевич Пушкин” заради учителка по математика. Повече от 10 деца за кратък период от време са преместени в други училища, само за един ден четирима седмокласници са напуснали Руското школо. Родителите са в паника, тъй като децата ще кандидатстват след седми клас, а математиката е основен предмет. Майки и татковци на няколко пъти са искали родителска среща по проблема, но такава е била отказвана.

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Родители се обединиха в ''Слънчева пътека'', за да отгледат и възпитат децата си, пише вестник "Борба". Шест семейства от Велико Търново се обединиха в родителски кооператив, за да отгледат и възпитат децата си заедно. Кооперативът се нарича ''Слънчева пътека'', работи вече от няколко месеца, напомня на обикновена детска градина, но е далеч по-различен от нея. Малчуганите опознават света около себе си не по картинки, а наистина, играят навън всяка слънчева минута и се хранят здравословно, пише изданието. 

Инспекцията по труда хвана за един месец 22 лъжливи договора, регистрирани в НАП, съобщава вестник "Янтра днес". За да отърват глоба от 1 500 до 15 000 лв. за наемане на работа на човек без трудов договор, работодателите масово регистрират лъжливи контракти в данъчното. 22 такива случая са хванати само за месец при проверки на Инспекцията по труда във Великотърновска област, пише изданието днес. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай