Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

БЛАГОЕВГРАД

Облечен като Стефан Караджа с комитски дрехи, крупният български бизнесмен Стефан Шарлопов и лидер на гражданско сдружение „Майка България” посрещна 60-годишнината си. Това е водеща новина на вестник „Вяра”. На купона в неговия хотел „Пирин” в Сандански дойдоха 150 от най-мощните бизнесмени на България. Всички до един бяха облечени в народни носии.

Дупнишкият адвокат Божидар Георгиев, срещу когото прокуратурата повдигна 14 обвинения и отне правата му, продължава практиката си. "Въпреки че преди време беше осъден, Георгиев работи във Видин", разкри пред "Вяра" Емил Стойчев от дупнишкото село Яхиново. 40-годишният строител е един от потърпевшите и от 2 г. свидетелства по делото срещу Георгиев, което прокуратурата в Дупница завела, след като се разбрало, че Георгиев е прецакал Емил.

Перник е непочистен, неподдържан и изоставен, защото общинската управа на кметицата Росица Янакиева не си върши работата. Това обяви на пресконференция областната председателка на дамската структура на ГЕРБ и председателка на групата общински съветници от ГЕРБ Милена Миланова. Отпада мирният граждански протест пред сградата на община Перник, който жените от ГЕРБ трябваше да проведат в късния следобед вчера и който бе иницииран заради лошата хигиена в града и на детските площадки, съобщи тя.

Временно управляващият ВиК – Петрич Васил Божанин уволни с предизвестие по пощата синдикалния лидер на дружеството Ивайло Христов. Христов е уведомен за решението на временния шеф, докато е в полагаем годишен отпуск. Днес темата бе най-коментираната в средите на ВиК.

Над 20 автосервиза развиват незаконно дейност в Благоевград. Точният им брой трудно може да се установи, тъй като във всеки частен гараж, двор или работилница може да се ремонтират гуми и автомобили. В тези помещения обаче няма контрол за качество и работа. Освен това не се плащат данъци, осигуровки, нито се издават касови бележки или фактури. 

ВАРНА

Свлачището, което тръгна към пътя Варна-Балчик е акцент в  регионалните издания. “Земята погълна 100-годишен фар”, е водещото заглавие на вестник "Черно море”. В материала е уточнението, че свлачището на “Кипарис” застрашава да затвори пътя Златни пясъци-Кранево. “Лавина от пръст край Кранево”, така описва случилото се вестник "Народно дело”. Там от години има издадена заповед на кмета и предупреждения към местните, че е опасно за живеене, обясни шефът на “Геозащита” Йордан Йорданов. И вчера полицаи обикаляха къщите, за  да проверят дали все пак има някой смелчак, решил да живее на ръба на свлачището. В момента най-близката му част до пътя е на около 30-50 метра. Според Йорданов опасността за панорамния път, който свързва Варна с Кранево, е съвсем реална и скоро той може да се окаже в морето. По думите на шефа на “Геозащита” – Варна, неговото ведомство, както и община Аксаково, от години алармират Министерството на регионалното развитие и благоустройството за голямата угроза, която крие това свлачище.  От години община Аксаково има разработен план за обходен път - байпас между селата Осеново и Кранево, с който ще се спаси панорамния път Варна – Балчик. Въпреки че с него са запознати във всички ресорни министерства, по проекта така и не е започвала работа. На този етап за укрепване на свлачището не може да се говори, защото повече от 90% от имотите в района са частни. Печален пример е свлачището “Трифон Зарезан”, което от години не може да се укрепи заради упорството на неколцина собственици на имоти в района.

“Няма виновни за смъртта на Гергана”, съобщава "Черно море”.  Всички 7 обвиняеми по печално известното дело за козирката убиец бяха оправдани вчера на втора инстанция. Те бяха изправени пред съда, след като на 2 януари 2008 година бетонният блок се откърти по времето на снежна виелица и затрупа 22-годишната студентка от Икономическия университет Гергана Велинова. Чак два дни по-късно при разчистването на отломките беше открито тялото на премазаното момиче. Вчера пред апелативните магистрати почернените родители поискаха ефективни прсъди за обвиняемите, а прокуратурата - да бъдат отменени оправдателните присъди за 6-има от обвиняемите и те да бъдат признати за виновни. Последната дума по това дело ще имат съдиите от Върховния касационен съд.  Вестникът припомня, че Татяна Николчева, управител на софийската фирма подизпълнител  на строителния обект “Валда-90” призна вината си. Тя е натоварила козирката с конструктивни елементи, които са намалили носимостта на съоръжението. Николчева не само носи вината, но вече търпи условната си присъда.

“Варна гласува спешно нова такса смет”, информира  регионалното издание "Твоят ден”. Варненският кмет Кирил Йорданов спешно помоли ОбС да фиксира основа, върху която да се определя размерът на таксата за твърди битови отпадъци за тази година. Закъснялото искане идва след окончателното решение на Върховния административен съд, което отмени наредбата за формиране на такса смет в община Варна. Според Закона за местните данъци и такси размерът на такса смет се определя според количеството на битовите отпадъци, а когато не може да се установи, размерът й се определя в левове на ползвател или пропорционално върху основа, определена от ОбС. ВАС отменя наредбата само заради административни пропуски. Така община Варна се размина с по-голяма неразбория, при която вероятно трябваше да връща на гражданите платени вече данъци.

ДОБРИЧ

Първата открита за медии оперативка във ВиК е водеща тема на днешните добруджански вестници. „Нова добруджанска трибуна” избира да акцента, че дружеството отчита повишена събираемост с 14 на сто за октомвриу спрямо същия месец миналата година. „Добруджанска трибуна” извежда като водещо изявлението на управителя, че е уволнил началник на един от ВиК районите, заради това, че село е било без вода.

От първата си страница още „Нова добруджанска трибуна” пише за свлачището, тръгнало на територията на област Варна, като допълва, че сриналата се земна маса е разрушила над 100-годишен фар край Кранево. В броя още четем, че в тервелското село Нова камена е открит нов дневен център за възрастни хора.

„Добруджанска трибуна” от първата си страница проследява ремонта на дерето на река Добричка. Вестникът съобщава, че окончателно корекцията трябва да приключи до края на ноември. На челно място още е и информация, че според проектобюджета за догодина държавата дава 1 млн. повече за образование в Добрич.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай