Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

ДОБРИЧ

"Все повече родители се интересуват от децата си, настанени в Дома в Крушари", е водещата тема на вестник "Нова добруджанска трибуна". С това заглавие ежедневникът представя мнението на специалистите от фондация "Лумос", които работят с децата в дома. Представителят й за Добрич Снежана Ванкова заявява, че вече там няма деца, които се оставят по цял ден само да лежат, а всяко е изправяно или повдигано, според неговите специфични нужди. Водещата тема на другия всекидневник е проведеното заседание вчера в ЖП-управлени – Горна Оряховица, в което участва и областният управител на Добрич. Той поиска да се възстанови спреният пътнически влак между Варна и Добрич в 6.30 ч. сутрин от Добрич към Варна, както и да има спален вагон в композицията Кардам-София-Кардам.

Другите теми от първите страници на вестниците са общи. И двата ежедневника отразяват рокадите в партия ГЕРБ. След като стана ясно, че депутатът Ваня Донева ще оглави държавната комисия на одиторите, зам.-областният управител Тодор Георгиев влиза на нейно място в парламента, пишат вестниците. Друга голяма тема днес от изданията е започналото производство от Комисията за защита на конкуренцията срещу "Енерго-Про". Производството е образувано по сигнал на ПП "Свободен народ", като енергийното дружество се разследва за господство с монопол. Причината е предприетата крайна мярка от енергийната компания и спирането на захранването на помпени станции на ВиК заради дълг на водното дружество.

ВИДИН

27-годишен преби и изнасили 78 годишна, е уводната новина на вестник „Видин” днес. Насилникът е задържан за 72 часа. Обновяват художествената галерия, е добрата новина от броя. По общински проект, с  който са спечелени 500 000 лева, старата сграда придобива нова визия и сигурност, четем в материала.

Вестник „Видин” продължава интервютата с директори на градски учебни заведения, които споделят мисли за състоянието на образованието във Видин. В днешния брой то е с директорката на професионалната гимназия по облекло и хранене Евлогия Манджукова. Тя смята, че всяко училище трябва да дава знания най-напред по основното си предназначение. английската гимназия – по английски, нейната – по облекло и хранене. Всякакви други политики са пагубни, смята тя.

Над 5000 антики, заловени на граничния пункт „Връшка чука”, са предадени в НИМ, съобщава вестник „Видин”. И понеже антиките са открити във Видинско, вестникът прави подробен анализ на находките, които са щели да бъдат изнесени и продадени в чужбина. Ученичка от видинското училище по изкуствата „Св.св. Кирил и Методий” – Александрина Дакова, е спечелила първото място на национален пленер по живопис във Враца, съобщава  още вестникът.

Другите новини от броя на „Видин” са свързани с 652 000 лева просрочени задължения, които е събрала НАП – Видин, със задържането на баба и внуче за кражба на царевица, за бунт на съветници срещу синята зона и за изложба, кояно сръбският художник Слободан Йованович от Ниш откри изложба в Белоградчик.

БЛАГОЕВГРАД

Бивша служителка на „Актавис” умря в страшни мъки вчера в Спешния център на Дупница. Това е водещата тема на вестник „Вяра”. 60-годишната Славка Бакалийска, веднага след пенсионирането си, паднала на легло с жестоки увреждания на дихателната система, съобщиха роднините й, които казват: „Постоянно беше на лекарства, работата й в завода буквално я отрови, тя произвеждаше лекарства и после беше постоянно на лекарства, измъчихме се, всичкият й труд, заплатите и пенсията изгоряха по доктори”.

Седем часа продължи засекретеното дело срещу кмета на Симитли Апостол Апостолов и бившия общински експерт Александър Цветков. Процесът започна в 9,30 часа, като съдия Емил Божков бе насрочил още 3 дела след 10 часа. Прокурори, съдебни заседатели, подсъдими, адвокати и свидетели по тях висяха с часове пред залата в пълно неведение кога ще дойде техният ред.

Търговският стокообмен между България и Турция не е на задоволително ниво, каза посланикът на Турция в България Исмаил Арамаз след срещата си с областния управител на Благоевградска област Костадин Хаджигаев. Той поясни, че Турция изнася за България стоки на стойност 1,2 млрд. евро, а България за Турция – 1,8 млрд. евро. За него това е малко и трябва да се работи в тази посока.

 Д-р Атанас Дамов не е бил лекуващ лекар. Той по никакъв начин не е повлиял на лечението на пациентката Павлинка Спасова. Състоянието й е било критично, а изходът – фатален, това твърдят от болницата в Дупница, където издъхна преди дни 35-годишната жена.

Тялото на млад мъж на видима възраст 20-25 години с неустановена самоличност е открито край пернишкото село Кладница. Трупът е обгорял и по него са открити прободни рани. Основната версия, по която работи разследването, е убийство и палеж.

ВАРНА

Вестник "Черно море" цитира Басейнова дирекция, че “Фекалки сеят мръсотия под път и над път”. Колите извършват нерегламентирана дейност, изпускат и разнасят отпадъчни води, алармира шефът на дирекцията Венцислав Николов по време на заседание на структурата. Той настоява общините, в партньорство с КАТ, ДАИ и НАП, да се заемат с този проблем, за да бъде прекъсната незаконната работа на тези специализирани коли. Само 8 от 14-те известни фирми във Варна, Добрич и Бургас имат сключен договор с ВиК оператор за предаване на отпадъчни води и тяхното пречистване. Три пъти повече са колите, които вършат тази дейност. От Басейнова дирекция искат специализираните коли да са снабдени с GPS.
 
ДКЦ-тата търсят от общината пари за спешната помощ, информира вестник "Народно дело". Така ще може да се осигури денонощна медицинска помощ, включително и достъп до рентген и лаборатория. Друг вариант е обезпечението от местната хазна да се вложи не във всички съществуващи неотложни кабинети, а вероятно в три, които да са на стратегически за пациентите места в града. Не е помислено за развитие на спешността в Стоматологичния общински център. Ето защо от денталния център поискаха от общината между 2 и 3 хиляди лв. на месец, с които да се плаща медицинската услуга. Всичките предложения трябва да влязат в Програмата за развитие на здравеопазването до 2015 година.

ВЕЛИКО ТЪРНОВО


Кметът Даниел Панов задължи 17 собственици на опасни сгради да ги опаковат, съобщава от първата си страница  вестник "Борба". Започна масово опаковане на къщи във Велико Търново и региона. Санкция от 5 хил. лв. заплашва всеки собственик на имот, който има лоша визия и не е покрит. Първите десетина обекта, които се намират предимно в Стария град и в Арбанаси, вече са опаковани. Така сградите не отблъскват, а хармонизират с околната среда. Идеята е взаимствана от произведенията на прочутия художник Христо Явашев-Кристо, който е световноизвестен с това, че опакова сгради. Според кмета Даниел Панов, Законът за устройство на територията предвижда санкция за недобросъвестните собственици, които не ремонтират имоти и ги правят опасни, пише изданието.

Политици, лекари и свещеници започват курсове по чужди езици и компютри, научаваме от вестник "Янтра днес". Бюрата по труда започват приема на документи от желаещите да повишат квалификацията си работещи чрез изучаване на чужди езици и компютри. Заявление от кандидатите и декларация, че са на трудов договор при работодателя или че се водят самонаети ще се приемат от 15 октомври, съобщи Обрешко Нечев, директор на трудовата борса във Велико Търново.  Документите се приемат в Бюрото по труда по месторабота или по местоживеене, информира изданието.

ХАСКОВО

„Казаните отчитат по 11 литра акциз на месец“, е водещата новина на вестник „Новинар юг”. Справката е от  митницата в Свиленград.  Друга тема от днешния брой е свързана със запалените коли на бизнесмен от Димитровград. Двете возила пламнали вчера рано сутринта пред дома на Иван Младенов. Мястото на баскетболния „Хасково” е между първите 3, казва в интервю за вестника треньорът Елена Станкова.

Спряха забранен фреон за климатици, е голямото заглавие на първа страница на вестник „Хасковска Марица”. Материалът е за задържаните на Капитан Андреево бутилки със забранен за използване фреон R22. Те били превозвани от хасковлия. Фреонът е  забранен за използване в България и европейските страни, защото бил вреден за атмосферата.

Ще имаме депутати от Хасково. Това заявява Иван Стамболов от партията на Кунева на брифинг в областния град. Вчера той представи утвърдения за областен координатор Диян Бояджиев. Камион блъсна 7-годишно дете, мъж с изгаряния след пожар на двора, ремонт затвори пътя за Устрем, част от останалите заглавия на страницата.

Хасковска джудистка със злато в Турция, акцент от спортната страница. Ивелина Илиева спечелила турнира за Световната купа в Истанбул.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай