Преглед на региналния печат

Преглед на региналния печат | StandartNews.com

СТАРА ЗАГОРА

"Медици протестираха срещу НЗОК и лимитите", съобщава от първата си страница днес вестник "Старозагорски новини". Петдесетина лекари и медицински сестри са се включили в протеста вчера следобед пред сградата на регионалната здравноосигурителна каса. Здравноосигурителните вноски да се използват за здравеопазване, да се отмени въведената методика за определяне на регулативни стандарти и прогнозни обеми в болниците и интензивното лечение, да се премахне монополът на националната каса, са поискали протестираащите. На срещата с недоволните медици е дошла и шефката на РЗОК д-р Славка Йорданова, която била съгласна, че между здравната каса и лекарския съюз трябва да има добра нормативна база и договореност навреме, а не от днес за вчера.

Всекидневникът информира още, протестиращите от Стара Загора щели да почетат Националния празник на три групи. Основната щяла да се събере традиционно в 11 часа пред сградата на EVN. Оттам шествието щяло да тръгне към Аязмото до паметника на Христо Ботев в парка. Там щели да бъдат поднесени цветя, с което протестиращите ще засвидетелстват почитта си към героите, дали живота си за свободата на България. Друга част от старозагорци щели да участват в националния митинг в столицата. Трета група щяла да тръгне за връх Шипка с организирания от общината транспорт или с частни коли, за да се преклони пред подвига на българските опълченци и руски воини.

"Старозагорски новини" пише още, че е бил остранен от длъжност арестуваният в началото на седмицата директор на областната инспекция по труда в Стара Загора Камен Маринов. Вестникът припомня, че крещу него е повдигнато обвинение за престъпления по служба. Според разследващите, той е принуждавал фирми да сключват договори с посочена от него фирма за трудова медицина. При претърсването в дома му са били открити маркови златни часовници. Иззети били и документи, които имат отношение към извършените от него престъпления по служба.

ДОБРИЧ

С голямото си заглавие от първата си страница днес вестник "Нова добруджанска трибуна" честити Баба Марта на читателите си и разказва за традицията да си вържем мартеничка за здраве. От челно място още вестникът отделя място за богата програма, посветена на националния празник 3 март. На първа страница е и новината, че предсрочните избори ще са на 12 май, цитирайки изявлението на президента пред Парламента.

Водеща тема за броя на другия вестник "Добруджанска трибуна" е проведената вчера сесия на община Добричка, на която съветниците гласуваха бюджета на общината в размер на 16.4 млн. лв. Ежедневникът информира още, че кметът на Силистра лично ще закичи с мартенички децата в детските градини в крайдунавския град. В броя още четем, че от днес започва конкурс, посветен на годишнина от рождението на Дора Габе.

И двата всекидневника отбелязват на страниците си днес панихидата, отслужена вчера в храм "Свети Георги" в Добрич, с която близки почетоха паметта на загиналите си деца във влака София - Кардам преди пет години.

БЛАГОЕВГРАД

12 000 лева е бил хонорарът, който екипът на предишния кмет Костадин Паскалев е изплатил на неврокопската прима Николина Чакардъкова за участието й в новогодишната нощ в Благоевград през 2011 годин. Парите, платени от екипа на настоящия кмет Камбитов за тази Нова година, са  5000 лева, а в концерта са участвали 14 местни изпълнители плюс ансамбъл "Пирин", съобщава вестник "Струма". Такова сравнение е направено в отговор на актуално питане на  червения лидер Емил Костадинов, който поиска преди два месеца  разсекретяване на всички направени разходи за тържества на общината през 2012 година, в това число и за честванията на 100-годишнината от освобождението на Горна Джумая, както и да се обявят импресарските фирми, които са осигурявали артистите, както и постъпилите спонсорски пари.

Протестите в Благоевград продължават с пълна сила. Това, което накара хората да излязат на улицата, са гладът и мизерията, а убийствените сметки за тока и парното бяха само катализатор на процеса на събуждане на българското недоволство. Напрежението сред протестиращите, обединени в три поколения, търси своя отговор, а най-големите бунтари са 20-годишните, нетърпящи ограниченията на предишното време и израснали в хаоса на "новата демокрация" през последните години.

След почти 5 месеца упорит труд и здраво учене три амбициозни десетокласнички от Езиковата гимназия ще представят България на европейско младежко състезание "Светът в движение", което ще се проведе в Прага от 14 до 18 март. Илиана Безинска, Джамиле Камбер и Мария Милева от 10 "а" клас се запалили от идеята да участват в международното състезание, в което досега българи не са се включвали. "Учителката ни Атина Лао, която тази година дойде от САЩ, ни каза за него", обясни Илиана. Могат да се включат младежи от 14 до 18 година, които изучават английски език, защото това е работният език на конкурса.

Два часа не стигнаха на представителите на спортните клубове в Петрич да разделят 200 000 лева от общинския бюджет. Днес те се срещнаха с членовете на Постоянната комисия по спорт и председателя на Общинския съвет Димитър Танев, за да разпределят средствата, предвидени за спортни дейности през тази година. Славей Христов от клуба по карате "Годо" поиска между 5 и 6 хиляди лева. Димитър Шумаров от клуб по борба "Ахил" поиска да бъдат равнопоставени с другия клуб по борба "Беласица", тъй като през последните години според Шумаров умишлено общината прави пропаст между двата клуба. "Беласица" получава 7 хиляди лева годишно, а "Ахил" -  2000 лева.

Свлачище край емблематичния за Дупница парк "Рила" срива в река Джерман огромен месокомбинат, алармираха в редакцията на вестник "Вяра" жители на близкия квартал "Бистрица". Заради дъждове свлачище се е активизирало и тонове земна пръст са се откъснали в реката. Месокомбинатът е собственост на Иван Ценков-Ценката. Той се оказа затворен. Повече от година работниците са разпуснати, а дейността на фирмата е прекратена. На входа на огромната сграда виси табелка с надпис: "Продава се!". Собственикът търси купувач за сградата с оборудването, който може да даде 450 000 лева. Ако не се предприемат спешни мерки по укрепването на ската, месокомбинатът може да се срине до пролетта в река Бистрица.

С още един месец да бъде удължена работата на временната комисия, която да се запознае подробно и с документацията за строителството на "Джамия и културен търговски център", решиха по предложение на съветниците от ДПС парламентаристите от Гоце Делчев на редовното си заседание. След един месец въпросната комисия ще трябва да бъде готова с втория си доклад по нашумелия проблем в града.

Лекари от МБАЛ "Св. Иван Рилски" излязоха на протест срещу лимитите за финансиране, наложени на лечебните заведения от Националната здравноосигурителна каса. Вчера в 11 часа на входа на бившата Военна болница излязоха 20-ина лекари, сред които бяха рентгенологът д-р Димитър Таслаков и хирургът д-р Ботьо Шаранков, както и медицински сестри. Същевременно протест имаше и пред сградата на бившата Транспортна болница.

ВАРНА

Над 300 болни с рак няма да бъдат оперирани. За това пише "Народно дело". Заради НЗОК лекари на протест в защита на пациентите. Новите правила на здравната каса, въведени през тази година, налагат драстични ограничения в здравеопазването. Например, варненки трябва да знаят, че въпреки демографската криза през тази година трябва да раждат с 20 на сто по-малко в сравнение с миналата. Защото така е определила НЗОК. Друг пример е фрапиращият договор, който е предложен на бившия онкодиспансер. Касата предвижда през тази година да се оперират над 300 онкоболни по-малко в сравнение с 2012 година.

Варненски Остап Бендер мами моряци, информира във водещия си материал "Черно море". Съпрузи си играели на менингова фирма, "набирали" екипажи за кораби, пътуващи под чужд флаг. Мераклиите да си намерят работа обаче стигали само до момента, в който давали сериозни суми и ненужни документи и в крайна сметка оставали без работа. В хода на разследването криминалистите установили, че в дъното на схемата стои стар техен познайник. 41-годишният варненец вече е осъждан за документна измама в големи размери. Той обаче явно е решил  да издържа семейството си само по този начин и само сменял схемите.

Само три здрави деца се надяват на осиновители, четем от страницата на приложението "Твоят ден". Толкова са здравите българчета, вписани в регистъра за осиновявания на Регионалната служба за социално подпомагане във Варна. През миналата година 1340 български семейства, от които 84 от Варненско, са чакали да си осиновят дете. Нито една двойка обаче не е поискала да приеме в дома си малчуган със здравословни проблеми. Хората по-трудно се решават да вземат и по-големи деца, въпреки че в регистъра те са най-много – 58 на възраст от 7 до 18 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай