Порой наводни Благоевград, огнеборците на крак

Порой наводни Благоевград, огнеборците на крак | StandartNews.com

Пороите в събота срещу неделя през нощта вдигнаха на крак огнеборците в Пиринския край. След 06,00 часа сутринта в неделния ден заваляха обаждания на телефон 112 със зов за помощ и отводняване на приземни етажи и мазета. Най-тежка бе ситуацията в Благоевград, Сандански, Петрич, Банско. „До момента сме се отзовали на 27 сигнала в целия Пирински край. В 23 от тях сме си свършили работата. Работи са по 4 сигнала – по един в Благоевград и Сандански, както и по два в Банско. Дъждът вече спря и се надявам всичко да се нормализира, но пък ще започне да се оттича водата от високите части към ниското", заяви началникът на РС ПБЗН в Благоевградска област Георги Пармаков. Той уточни, че в някои от случаите става въпрос за незначителни проблеми. Но гражданите иска намесата ни и ние сме длъжни да реагираме Ето сега наши колеги отводняват аптека в Сандански, където има само 3-4 сантиметра вода, каза още шефът на огнеборците в Пиринския край.

Десетина къщи пострадаха и в областния център Благоевград. Еипи на противопожарната служба и на ВиК изпомпваха водата от мазета на къщи на няколко улици. На места наводнението е предизвикано от запушени шахти, други пък не могат да поемат многото изляла се вода. Под вода бе и сервиз за автомобилни гуми. Хора в района на джамията в града се оплакват, че в канализацията им е включена и минерална вода, а тя разяжда тръбите. Наводнено бе и едно от мазетата на Центъра за спешна медицинска помощ. Придошли са и водите на река Бистрица в града, но в коритото й от месец работи тежка техника, която премахва храсти. Затова няма никаква опасност да прелее.

За 24 часа нивото на река Струма се вдигна с цели 50 сантиметра, но въпреки това е далече от критичното, увери областният управител Бисер Михайлов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай