Подпалиха пасище заради европари (ОБЗОР)

Подпалиха пасище заради европари (ОБЗОР) | StandartNews.com

Бедствие в Харманли, военни помагат да потушат 3500 ска горяща гора

Двама са задържани заради заради избухването на големия пожар в землището на четири харманлийски села. По непотвърдена информация огънят е тръгнал от пасище, което е било разчиствано, за да бъдат получени субсидии.

Пожарникари и военни се борят повече от денонощие с огнената стихия. Пожарът избухна в сряда, а заради вятъра в четвъртък се разгоря мълниеносно и обхвана землищата на четири села - Дрипчево, Васково и Младиново и Езерово.
Пламъците обхванаха около 3500 дка широколистна гора, а заради трудния терен и почти невъзможното локализиране на огъня в четвъртък сутринта областният управител на Хасково Добри Беливанов потърси помощ от военните. Да помагат на пожарникарите пристигнаха униформени от военното формирование в Хасково 52740. В четвъртък дойде и тежка техника от Мини "Марица-изток", с която бяха направени просеки. Въпреки че пожарът е далеч от населени места и до четвъртък по обед нямаше опасност за хората, в Харманли беше обявено бедствено положение.

Искра от удар в металната част на почиваща храсти и треви машина е най-вероятната причина за подпалването на гората край харманлийското село Дрипчево, смятат пожарникарите. Според други обаче ливадата е била подпалена нарочно за получаване на евросубсидии. Заради това в Районната прокуратура в Харманли започнаха разпити на хора, замесени в почистването, извършиха се огледи, назначени са и експертизи. В ранния следобед държавното обвинение образува и досъдебно производство за причиняване на пожар по непредпазливост в чужд имот.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай