Откриха тракийска колесница на 25 века край Свещари

Ритуално погребение на коне и каляска разкри експедицията на Диана Гергова

Откриха тракийска колесница на 25 века край Свещари | StandartNews.com

Разград. Тракийска колесница на 25 века откриха археолози край Свещари. Експедицията на проф. Диана Гергова, която миналата есен изрови златно съкровище от недрата на Омуртаговата могила и тази година приключва сезона в резервата "Сборяново" с уникални находки.

Разкритията сега са в земята под могила 28 А. Там в понеделник археолозите откриха останки от ритуално погребение на двуколесна каляска, заровена заедно с впрегнати в нея два коня. Следите от погребалната церемония са без аналог в нашата историография. Конете са били разположени в отделни правоъгълни саркофази с каменни възглавници под главите им. В близост са открити множество бронзови елементи, съставляващи украсата на владетелския впряг.

Още е много рано да се правят заключения за вида на находките, заяви Диана Гергова. Тепърва ще се проучват предметите. Сигурно е, че погребалната церемония е част ритуалния живот на гетските племена, чиято столица е била в района на Свещарската гробница. Най-вероятно колесницата е заровена в земята в ІV- ІІІ век преди новата ера.

Десетките могилите осеяли платото край Свещари повтарят разположението на звездите от съзвездието "Орион". Според Диана Гергова районът на археологическия резерват "Сборяново" крие още много тайни и безценни находки от ранно античната епоха. "Надявам се след като в две поредни години наши експедиции откриват тук безценни артефакти, държавата да подпомогне научните проучвания в района на "Сборяново", коментира ръководителят на експедицията, чийто колектив тази година получи само 10 хил. лв.  бюджетни средства за разкопки.

Гергова алармира, че могилата, от чиито недра изкочи каляската, е била многократно атакувана от иманяри. На метри от находката археолозите намерили бутилка от минерална вода, с дата от 2001 година. Това означава, че могилата е била разкопавана с багери в период, когато резерватът, включен в световното културно историческо наследство на Юнеско е бил под държавна закрила и достъпат до него следва да е бил строго контролиран.

Откритата край исперихското село Свещари двуколка е единствената двуколесна каляска, намерена у нас. Нейн аналог обаче е открит изографисан върху стените на Казанлъшката гробница. Така откритите в Сборяново артефакти само потвърждават научните теории за културата на тракийските племена, живели в древността по нашите земи.

Още две колесници от тракийско време, но с по четири колела, са открити от български археологически експедиции. Едната е намерена в района на град Стрелча, а другата е изровена от Могиланската могила край Враца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай