Oще 13 км ремонтирана пътна инфраструктура в Кърджалийско

Oще 13 км ремонтирана пътна инфраструктура в Кърджалийско | StandartNews.com

Кърджали. С европейски средства бяха рехабилитирани още 13,3 км републиканска пътна инфраструктура в област Кърджали. Това са 7,5 км отсечка Черноочене – границата с ОПУ Пловдив и 5,8 км от пътя Крумовград – Дъскари – Голямо Каменяне – Аврен – гръцка граница. Проектът лот 41 на ОП „Регионално развитие" 2007-2013 г. е на стойност 6, 5 млн. лв., а изпълнител на двата рехабилитирани участъка е Обединение „Трейс Изток".

Рехабилитираните 7,5 км второкласен път е най-пряка транспортна връзка за областите Кърджали и Пловдив. С основния му ремонт се подобрява директната връзка на с. Черноочене с Асеновград и град Кърджали с Пловдив. Последният основен ремонт на пътя е правен преди 35 години през 1978 г. От третокласния път Крумовград - гръцка граница са рехабилитирани 5, 8 км. като по този начин се осигурява връзка на селищата от област Кърджали с южната ни съседка.

„И на двете отсечки са положени основни, изравнителни и износващи асфалтови пластове. Възстановени са банкетите и откосите. Подобрено е отводняването на пътната настилка. Изцяло подменени са съществуващите стоманени предпазни огради. Обновена е хоризонталната маркировка и вертикалната сигнализация", коментара в Кърджали инж. Ангел Ангелов – началник на отдел в дирекция „Изпълнение на проекти по ОП „Регионално развитие" и програмите за териториално сътрудничество на ЕС" в АПИ.

Това е четвъртият пътен проект, който Агенция „Пътна инфраструктура" завършва успешно в област Кърджали през последните три години. С него общо са рехабилитирани 72 км второкласна и третокласна пътна мрежа Това са 25 км от Крумовград до яз. Студен кладенец, 18 км от пътя Момчилград – Крумовград и 15 км отсечка Чифлик - Стремци – Черноочене .

На срещата в Кърджали не бе подминат въпроса за въвеждането в експлоатация на пътната отсечка от спирка Джебел до с. Подкова – част от трансграничния коридор №9 по пътя за ГКПП „Маказа-Нимфея". Директорът на ОПУ-Кърджали инж. Радостин Ламбрев обясни, че в момента се извършват довършителни работи, а официалното откриване на участъка ще стане в следващите месеци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай