Огромен пожар бушува край село Тополница

Огромен пожар бушува край село Тополница | StandartNews.com

Радомир. Огромен пожар бушува в боровата гора край дупнишкото село Тополница, видя репортер на агенция Стандарт Нюз. Пламъците са лумнали около 18 часа и се разрастват. На мястото са изпратени 8 пожарни коли, които се опитват да овладеят ситуацията.

Минимум 50 дка са изгорели, като пламъците облизват селото и има опасност дори за първите къщи. Огън буквално обхаща района около жп линията Дупница - София и продължава между селата Делян и Дяково. Влаковете са спрени, за да не станат инциденти с пътниците. По главния път Е79 движението също е затруднено заради димната завеса.

През деня нов пожар лумна в горите на Рила планина. 10 декара горят в труднодостъпната местност Бели бор. Тя е срещу Празна торба, където огнена стихия бушува от пет дни. Предполага се, че новият пожар е предизвикан от мълния, тъй като преди обед е имало буря. Бели бор обаче е на 1 400 метра височина и 6 часа път от село Пастра. Нито машини могат да достигнат дотам, нито гасачески групи. Затова от областната пожарна поискаха армията отново да изпрати хеликоптери. Все още огнеборци и доброволци водят битка с огнената стихия и над Рилския манастир. Силен дъжд валя като из ведро в сряда и укроти пламъците, но не ги угаси напълно. Вече са съсипани около 250 дка манастирския гори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай