Общински съветник поведе протеста на майките в Хасково

Общински съветник поведе протеста на майките в Хасково | StandartNews.com

Десетина майки от Хасково подкрепиха националния протест на родителите от цялата страна. Пред сградата на общината по обяд те дойдоха с децата си на различна възраст. Малчовците носеха в ръце надписи с текст: За мен бюджет няма, да му мисли мама.

Сред протестиращите заедно със съпругата си беше и общинския съветник първи мандат от листата на коалиция "Народен съюз, ВМРІБНД, БДЦ" Александър Калемджиев.

„ 35 лева детски са истинска подигравка, както и 360-те лева майчинство. Осъзнаваме, че отговорността за децата всъщност си е на родителите, но държавата трябва да стимулира българските майки да иска и да могат да отгледат повече от едно дете, иначе България няма да я има", коментира Елисавета Кисьова, която е родител на 9-месечно момиченце. „Искаме децата ни да се чувстват тук желани, а не натрапници. Искаме условия за младите хора, достойно заплащане, за остават тук", каза още младата майка.

Някои от родителите споделиха, че и двамата в семейството са безработни и основно разчитат на помощ от бабите и дядовците за подсигуряването на децата, тъй като детските стигат едва за едната обувчица от чифтчето на детето.

И родителите от Хасково се обявиха в подкрепа на исканията за увеличаване на детските добавки, промяна на срока за изчисляване на обезщетението за отглеждане на дете от 24 на 18 месеца и увеличаване на майчинството за втората година от 360 на 420 лв., колкото е и минималната работна заплата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай