Майки на деца с увреждания протестират в Перник

Майки на деца с увреждания протестират в Перник | StandartNews.com

Протест на майки на деца с увреждания имаше в Перник през почивните дни. Причината е, че жените остават без доходи, тъй като проектът, по която са получавали възнаграждения като лични асистенти на децата си вече е приключил.
Без заплащане ще се грижат за своите близки и други лични и социални асистенти на хора в нужда от Перник през следващите три месеца. Това се налага тъй като те са били наети по проект „Нови алтернативи", който приключи до края на февруари, а ново назначаване с трудови договори ще бъде възможно не по-рано от 1 юни по стартиралия в края на миналата година нов проект от община Перник, чрез който по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020" ще се финансира тази дейност.

Досега в общината услугата се е предоставяла на 270 човека, а с новият проект, който е на стойност близо 500 хиляди лева, услугата ще бъде гарантирана за около 300 потребители за 18 месеца. В предходни периоди нужда от асистенти в общината са заявявали около 500 човека, но тези които не са били класирани са имали възможност да я ползват при освобождаване на ресурс.

В рамките на новия проект ще бъде създаден Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността или в домашна среда и ще бъде купен специализиран автомобил. Новият тип социална услуга ще даде възможност на нуждаещите се сами да избират желания и необходим асистент от една страна, а от друга – хората, които полагат грижи за близките си с увреждания ще могат да се върнат в реалния пазар на труда. Това е от особена важност за родители, които полагат грижи за собствените си деца с увреждания, тъй като малките ползватели ще имат възможност да се включат в социални услуги според нуждите си, обясниха от екипа на новия проект.

От общината обясниха, че жените няма да останат без средства. Те могат да се регистрират като безработни в бюрото по труда или да кандидатстват по националната програма за личен асистент. Майките обаче не са удовлетвори от тези възможности и се заканват протестните им действия да продължат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай