Кметове от Кърджалийско с декларация против етнополитическа чистка

Кметове от Кърджалийско с декларация против етнополитическа чистка | StandartNews.com

Кърджали. В декларация до президента Росен Плевнелиев, служебния премиер Георги Близнашки, министъра на земеделието и горите Васил Грудев, посланиците на страните членки на ЕС, наблюдатели на международните организации ПАСЕ и ОССЕ кметовете на 7 общини в Кърджалийско алармират, че се извършват етнополитически уволнения на служители в региона. Като примери бяха посочени уволненията в регионалните структури на земеделското министерство.

"Временното правителство услужливо прави тази етнополитическа чистка в полза на една политическа сила, за да може следващото правителство да не се занимава с подобни действия. Сред освободените има хора с 15 години стаж", обясниха кметовете на родопските общини. Засегнати от съкращенията са около 10-ина души от ОД "Земеделие", шефовете на общинските земеделски служби в Джебел и Момчилград.

Кметовете коментираха, че това пречи на нормалната работа на общинските администрации и реализиране дейността по започнати европейски проекти. Това е процес извън рамките на европейското управление с явна политическа насоченост и подценяване на професионализма на служителите,заявиха кметовете от Източните Родопи.

"Всяка силова намеса от страна правителството означа отнемане на човешкото право да избираш по съвест", заявиха градоначалниците от Кърджалийско. Заедно с тях на срещата участваха и кандидат – депутати от на ДПС от 9 МИР.
Според тях самият факт, че силовите уволнения са започнати и извършвани по време на предизборна кампания, означава начало на манипулация на вота.Тревожното е, че тя се извършва от легитимните във властта.

Кметовете подчертаха, че ще реагират срещу подобни действия с всички позволени от закона средства. Очакват намеса на президента да се спре с тази етнополитическа чистка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай