Кметица върти четири села

В кабинета й се влиза направо от улицата, 94 души разчитат изяло на нея

Кметица върти четири села | StandartNews.com

Белоградчик. Млада жена с лекота управлява 4 от 17-те села на община Белоградчик. Савина Спасова е кметски наместник на Извоз, Пролазница, Долен чифлик и Горен чифлик втори мандат. Четирите селища са на разстояние  5-6 км едно от друго.

Седалището на местната власт е в село Извоз, което се намира в подножието на Белоградчишките скали, в края на пътя София – скалния град. В кабинета й се влиза направо от улицата, по която преминава пътят.

Четирите села имат общо 94 жители, разказва управничката. Всички са възрастни и разчитат за различни услуги само на мен, твърди жената. В Пролазница живеят 12 души, които гонят 90-те. В Долен Чифлик са по-равно – 8 мъже и 8 жени. Малко повече хора са останали в селата Горен Чифлик и Извоз. В момента най-голямата им грижа е да се снабдят с дърва за огрев през зимата. Общината отпуска на старците гориво по 35 лв. кубика. Кара дървата на място по домовете им.

Но жителите на селата имат и други проблеми. В тях няма магазини, поща, здравни служби. „Дават ми рецепти и им купувам лекарства. Почти всички са клиенти на социалния патронаж в Белоградчик. Хората от патронажа им доставят и хляб, а те им поръчват по списък други продукти. На следващия ден освен храната, им карат и изпълнената заявка”, казва кметицата. Най-често им поръчвали брашно, ориз, олио и захар. През зимата, когато виелици откъсват пътя до Пролазница, мъжете от патронажа тръгват пеш с шейна. Но никого не оставят без обяд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай