Кмет на почернено село трепери за хлапета със скутери

Кмет на почернено село трепери за хлапета със скутери | StandartNews.com

Благоевград. Кметът на почерненото на Велика събота петричко село Яворница Стефан Вангелов трепери за живота на тийнейджъри в селището. Новата им страст са скутерите.

Навръх Великден бяха погребани загиналите в жестока катастрофа между лека кола и джип предния ден 26-годишни Стефка Чопакова и Траянка Гаврилова. Управникът се страхува за здравето на младежите, тъй като по никакъв начин не може да гарантира спазването на обществения ред и на правилата за движение от страна на младите „синове на вятъра". Най-големият му страх е, че може да стане най-лошото – да се загуби човешки живот, тъй като малките мотористи фучат с висока скорост из селските улици.

„Положението е страшно. Карат дори 11-12-годишни хлапета. Отгоре на всичко не носят дори предпазни каски, въобще не внимават. Скутерите изглеждат безобидни, но вдигат до 80-100 километра в час. Всеки, чийто родители имат финансова възможност, кара малък мотор. Вдигат и безобразен шум", разказа кметският управник.

Селото е в планина Беласица, а там рядко се мяркат полицаи. Затова преди няколко месеца в селището, в което живеят близо 1000 души, се проведе общоселско събрание. Присъства и полицейският началник в Петрич, който обеща по-често полицаи да има в населеното място. Униформените идват, но не могат да са денонощно тук. Тези със скутерите стоят мирни, докато полицаите са в селото. После пак подкарват моторите си.

„Затова настоявам да ми дадат права да ги санкционирам. Ежедневно предупреждавам родителите да вземат мерки, но няма резултат. Те го приемат като лична нападка срещу тях. Две млади жени си отидоха от този свят, не искам подобна трагедия да се повтаря. А някои смятат, че съм против децата, за които карането на скутер е най-голямата атракция. Аз само искам да гарантираме живота и здравето им. Преди време младеж катастрофира тежко", твърди Стефан Вангелов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай