Къпачи тръгнаха по улиците на Кула на Ивановден

Къпачи тръгнаха по улиците на Кула на Ивановден | StandartNews.com

Самобитен обичай оживя вчера в Кула, съобщиха от читалището в града. Той се практикува от 100 години, а напоследък се показва и по сцените на фолклорни фестивали. Според етнографите, той е единствен в страната.

Само в нощта между 19 и 20 януари, които по стар стил са Йорданов и Иванов ден, група от млади мъже – ергени, обикалят из улиците на града и влизат в къщите, в които има мъже с имената Йордан и Иван. Те са облечени с местни национални носии и са загърнати с дебели ямурлуци. На лицата си слагат маски, а в ръцете си носят котлета с ледена вода, от която с китка здравец ръсят именниците за здраве и благополучие. Ако някой реши да се скрие, водят го насила до близката чешма и го къпят с нейната вода. Затова групата се нарича „Къпачите".

Вчера те ръсеха с ледена вода не само именниците, но и всички срещнати млади мъже в града. Това създаде настроение в града, усещането за стар празник. Вечерта групата от 9 души, се събра в читалището за обща веселба. На трапезата сложиха хляб, вино, меса, които са им дарили стопаните на посетените домове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай