Каним гърци и македонци на печени кестени

Италианският кулинар Мауро ще приготви кулинарните изкушения на специална скара

Каним гърци и македонци на печени кестени | StandartNews.com

Благоевград. Комшии от Гърция и Македония ще атакуват утре  симитлийското село Брежани, за да хапнат печени кестени. Вкусното изкушение ще бъде приготвено от италиански кулинар. Мауро ще използва специална скара, която е донесъл от родината си. Разбира се, от специалитета ще опитат и всички останали гости на селището, където ще се проведе Фестивал на кестена.

Кулинарните изкушения и атрактивната програма на третия пореден празник са гарантирани. Местните хора повече от месец се стягат  за уникалното тържество. И тази година посетителите ще бъдат очаровани от кулинарна изложба, която ще се обогати с автентични ястия от селището и региона. Брежанските баби ще подредят над 100 вида тестени гозби, няма да липсват и деликатесните манджи с кестени. „Нашите кестени са най-вкусни. Не е случайно, че дори в Петрич търговците слагат етикет на стоката си с надпис „брежански”, твърди баба Катя.

Ще има и ревю на народни носии, които ще демонстрират красотата на облеклата от миналото. Ще бъде открита и художествена изложба. Няма да мине и без кукерско шествие. Маскираните мъже ще прогонят злото от Брежани и ще танцуват за мир и благоденствие. Накрая ще подарят кестени на гостите на фестивала. Празничната програма ще вдигне настроението на присъстващите с много песни и музика. Съборът привлича гости не само от страната. По традиция идват и пълнят торби с кестени македонци и гърци. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай