Изборите за Варненски митрополит пак пред провал

Само 4–ма кандидати отговаряли на условията по устава на БПЦ

Изборите за Варненски митрополит пак пред провал | StandartNews.com

Варна. Вторите епархийски избори на Варненски и Великопреславски митрополит пак ще бъдат касирани, обяви на пресконференция Иван Панайотов от Инициативния комитет „За чистота в БПЦ", който смята пак да не признае резултата от втория тур в неделя.

Една от причините е, че Светият синод не е изтрил от избирателния списък двамата кандидати, които бяха уличени в нарушения. По този повод инициативният комитет е пратил 3 писма, но до този момент отговор няма, посочи Панайотов. Той допълни, че освен това епископ Борис е направил две медийни изяви, чрез които е отправил заплахи към част от епархийските избиратели, а към друга – раздал щедри обещания за правилно гласуване.

Само 4-ма от избирателния списък отговарят на устава за избор на митрополит, заяви Борислав Аврамов, също от инициативния комитет. Изискването е минимум 3 години монашески живот в манастири и 10 години свещеническо служане. На него отговарят Знеполският епископ Йоан, Мелнишкият епископ Серафим, Драговитийският епископ Даниил и игуменът на Троянския манастир-Браницикият епископ Григорий.

От Инициативния комитет „За чистота в БПЦ" припомниха предложението си да бъде променена процедурата на вота и да се проведе в неделя на 15 декември в деня на Св.Богородица Геронтиса – публично и тържествено. Идеята е всички свещеници от Варна да отслужат литургия в катедралния храм „Св.Успение Богородично". След това да се закълнат в евангелието, светия кръст и пред иконата на Геронтиса преди да гласуват. Вотът да бъде в самия храм и пред всички общественици и градски първенци, както и пред представителите на медиите. Писмото с това предложение беше пуснато на 5 декември, но отговор и на него няма от Св.Синод.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай