Гъби хранят семейства в Родопите

Гъби хранят семейства в Родопите | StandartNews.com

Благоевград. Много жители на гърменски села разчитат на доходи от брането на гъби. В последните години те атакуват Родопите и изкарват там по 2-3 месеца. Най-активни в тази дейност са жителите на селата Рибново и Осиково. Преселението им от селището в гората вече приключи. В местността „Вищерица" високо в планината десетки гъбари опънаха палатки, сковаха и дървени бараки. Много мъже, жени и деца са напуснали родното си село Рибново, за да събират от сутрин до вечер гъби.

Това е традиция за хората от селището вече над 20 години. „Сега берат само манатарки. След около месец ще излезе и пачият крак. Разбира се, не пропускат да събират и различни билки, а през август е сезонът на боровинките. Проблемът тази година е, че гъбите са много малко, затова и доста от гъбарите се отказаха да катерят гората, а заложиха на тютюна", каза бившият кмет на село Рибново Мустафа Авдиков.

Някои негови съселяни остават да живеят насред планината, на 15 км от Рибново, чак до средата на октомври. Тогава се прибират по две причини - хем гъбите привършват, хем става студено в гората. "С гъбарството си осигуряваме доходи, с които да се препитаваме. Никак не е лесен този занаят, но като няма друга работа за нас, нямаме избор. Не се оплакваме. Трудно е, но се изкарват пари", твърдят гъбарите от Рибново.

Те стават още по тъмно и се тръгват из гората. Тичат до вечерта, понякога на ден изминават по 20-30 километра в търсене на манатарки. Всеки ден предават своята стока в изкупвателен пункт, който също е в Родопите. Един човек събира гъбите на няколко семейства. Натоварва ги на кон или мотор и ги смъква 3-4 км надолу, за да ги продаде. Целта е веднага да се спазари гъбата, защото бързо се разваля.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай