Футболисти и хандбалистки вядат Йордановския кръст от минерална вода

Футболисти и хандбалистки вядат Йордановския кръст от минерална вода | StandartNews.com

За първи път тази година на Йордановден в Хасковските Минерални бани смелчаците ще скочат за Богоявленския кръст в минерална вода.

Момчетата от местния отбор по футбол и хандбалистките от женския тим на Баните ще нагазят до кръста в превърнатия в атракция естествен басейн на Чифте баня.

250 лв. е наградата, която ще даде кметът на курортното селище Мюмюн Искендер, за този, който спаси кръста. По традиция в Баните, където има смесено християнско и мюсюлманско население всички заедно празнуват Йордановден. Именниците християни черпят съседите си мюсюлмани.

Традицията и тази година на 6-и януари ще бъде спазена край Свиленград. Там на десния бряг на река Марица край символа на града Стария мост всяка година се събират мераклиите да хванат кръста в ледените води на реката.

В река Марица ще скочат и димитровградчани. На 6-и януари, който се нарича според църковния канон още и Кръщение Господне, след изваждането на разпятието от водата, местните водят и некръстените си деца край реката, в която архиерейският наместник отец Георги Тодев ги въвежда в лоното на християнството.

За трета година в Харманли ще има на Йордановден Ледено хоро. Мъжете нагазват във водите на река Харманлийска след като са били част от литийното шествие, тръгнало от храма след Великия водосвет. Тригодишната традиция всички събрани средства по време на хорото във водата да се даряват за кауза, ще бъде спазена и тази година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай