Флагът на Кърджали вече се вее на Антарктида

Флагът на Кърджали вече се вее на Антарктида   | StandartNews.com

Кърджали. Флагът на община Кърджали вече се вее на българската база на Антарктида. Постави го първият кърджалиец стъпил на ледения континент Стоян Анадолиев. Преди дни той откри там и електронна библиотека на стогодишното читалище „Обединение 1913".

Наред със заглавията на проф. Христо Пимпирев и проф. Боян Биолчев са качени електронните варианти и на няколко кърджалийски автори.

Стоян Анадолиев отпътува за Антарктика на 6 януари. В края на 2013 кметът на община Кърджали Хасан Азис му връчи два флага на общината, за да бъдат осветени в параклиса на станцията, като единият остане в българската база, а другия да се върне в Кърджали. До нашата база на ледения материк се развя и знамето на кърджалийския историческия музей. При гостуването си в Кърджали ръководителят на българската полярна експедиция проф. Пимпирев подари на музея кристал с мъх от ледения континент, което сложи началото на сбирка, посветена на далечната земя. Преди отпътуването си Анадолиев обеща, че ще направи всичко възможно да обогати колекцията.

"Всички в групата са в добро здраве и с бодър дух", съобщи кърджалийският полярник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай