Две гимназии в Кърджали срещу сливането на учебните завадения

Две гимназии в Кърджали срещу сливането на учебните завадения | StandartNews.com

„Не на сливането" и „Няма да се придадем" това бяха част от лозунгите, които издигнаха ученици от Професионална гимназия по икономика „Алеко Константинов" и Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров" Кърджали в знак на протест срещу намерението на РИ на МОН за сливане на двете учебни заведения, които от години делят една сграда. Заради преобразуването се подготвя и подписка от родители, ученици и партньори в професионалното обучение от бизнеса.

Според тях намерението на Регионалния образователен инспекторат е едностранното, недемократично и немотивирано. Двете синдикалните организации – на СБУ към КНСБ и на Синдикат „Образование" към КТ „Подкрепа" също подготвят ефективни протестни действия.

„Двете училища са с утвърден авторитет в града и региона, доказателство, за което са многобройните постижения и награди на наши ученици в международни и национални програми, конкурси и състезания. ПГ по икономика е с 52-годишна история, а ПГ по туризъм съществува вече почти 40 години", се казва още в писмото на двете професионални гимназии.

„Анализът направен през месец май тази година показа, че са налице редица слабости в организацията на професионалното образование, най-съществена от които е двусменният режим на обучение в ПГИ „Алеко Константинов" и ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров", деклариран и от самите училища, като възпрепятстващ възможностите за по-качествено образование и утежняващ издръжката на сградата" , се посочва в позиция на РИО Кърджали.
По думите на началника на инспектората Гроздан Колев сливането на професионалните гимназии по икономика и по туризъм в Кърджали няма да остави без работа нито един преподавател.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай