Дават кукерска награда в памет на загинал миньор

Дават кукерска награда в памет на загинал миньор | StandartNews.com

Благоевград. Най-престижната награда на кукерските игри в село Крупник – за най-хубав кукерски костюм, ще бъде връчена в памет на загиналия миньор Иван Лазаров.

Решението бе взето единодушно от представителите на всички квартали в селището, които ще участват в маскарадното шоу на 1 януари 2014 година. Те загубиха своя 35-годишен съселянин на 16 юли тази година. Тогава той намери смъртта си в рудник „Ораново" при срутване на огромни кални маси, загинаха и колегите му Николай Михайлов, Асен Стойнев и Христо Младенов.

„Дължим това на нашия приятел. Иван бе един от най-ревностните любители на запазената традиция на кукерските игри в нашето село. Не пропускаше нито един празник. И занапред духът му ще е с нас", категорични са кукерите в Крупник. Това е начин да почетат паметта на младия мъж и запален кукер. Затова по време на традиционната надпревара между различните кукерски групи ще се връчи отличие за най-добър кукерски костюм на името на трагично загиналия мъж. „Никога няма да го забравим. Тази награда и в бъдеще ще бъде в негова памет", заяви кметът на селището Григор Дуев.

В селото вече върви истинска кукерска война. Стотици мъже обличат кожените премени, окачват чановете върху тях и правят шествия по селските улици. „Да си кукер е призвание и чест. Предаваме нашата любов към този обичай и на нашите деца. Но Иван ще ни липсва, винаги е бил сред първите кукери тук", казва Методи Равначки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай