Даскали рекетират хлапета

Инспектори сезират прокуратурата за пари с неясен произход в училища

Даскали рекетират хлапета | StandartNews.com

Стара Загора. Събирането на пари от учениците взема застрашителни размери в Старозагорско. Това са установили поредица проверки на регионалния инспекторат. ”Те бяха предизвикани от редица сигнали на недоволни родители”, поясни шефката на инспектората Татяна Димитрова. Оказало се, че в родното училище събират пари за всичко, което им хрумне – за боядисване на класната стая, за ламиниран паркет, за учебници, за компютри, за мултимедия, за театър и опера, за екскурзия и други.

Обикновено директори и учители използвали за параван на този откровен рекет училищните настоятелства. В някои школа като данъчни служби дори вземали такса за издаване на служебна бележка. Други пък задължавали родители, купили на децата си учебници на старо, да внесат 30-те процента отстъпка за новите помагала, тъй като те влизали в обща сметка за „благото” на класа.

Димитрова призна, че в някои училища проверяващите са намерили немалки суми с неясен произход и са сигнализирали полицията и прокуратурата за това.

За да бъде прекратена тази порочна практика шефката на инспектората е изпратила до директорите на училищата в региона официално писмо. В него тя им напомня, че образованието у нас е безплатно, събирането на пари от учениците противоречи на закона и правилника за народната просвета и е незаконно.

Старозагорската община пък погна ръководствата на забавачките, където рекетът често бил и натурален. Освен пари в някои от тях родителите били принуждавани да носят тоалетна хартия и сапунчета. „Неизползваните средства, с които разполагат по сметките си всички детски градини в общината към 30 септември, са над 900 хил. лв”, посочи  с недоумение на срещи с ръководствата на забавачките старозагорският градоначалник Живко Тодоров. Според него въпрос на добра организация е да няма затруднения в дейността на детските градини и е недопустимо да бъдат събирани пари и консумативи от родителите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай