Чушки и корнишони сменят тютюна в Неврокопско

Чушки и корнишони сменят тютюна в Неврокопско | StandartNews.com

Благоевград. Бавно, но сигурно села в Неврокопския край сменят тютюна като препитание. В последните години стотици жители на селища в региона се отказаха от "зеленото злато". Десетки семейства в Господинци вече имат алтернатива. Близо 20% от стопаните в населеното място отглеждат краставички и по-точно - корнишони.

"Тютюнът не е единствената земеделска култура, която отглеждаме. Все повече са тези, които залагат на краставичките. Те по-лесно се отглеждат, а парите се прибират веднага. Докато при тютюна е много трудоемка работата и парите идват чак след няколко месеца", твърди кметът на Господинци Ахмед Ходжов. Заради това земеделците са се пренасочили от тютюнопроизводство към зеленчукопроизводство в последните няколко години. Те предлагат стоката си директно край международния път за Гърция. В момента цената на корнишоните е между 80 стотинки и 1 лев за килограм, зависи от качеството на продукцията. Почти не се продава на прекупвачи, защото те дават не повече от 50 стотинки за килограм на производителите.

Жителите на гърменското село Долно Дряново пък вече 3-4 години залагат на чушките. Тази година земеделците се радват на добри добиви от зеленчука. Близо половината семейства са се захванали с новата земеделска култура, тъй като им писнало да получават малко пари, при това с голямо закъснение  за тютюневата си реколта. "Неволята ни принуди да сменим отглеждането на тютюн с производство на пипер. Тук е най-вкусната чушка в България. Селото ни нито е нависоко, че да ни удри слана, нито е в много ниско, за да ни плаши росата", твърдят селяните. Местните хора се хвалят, че вече разполагат с нови сортове-внос от Холандия, които ще им осигурят по-високи добиви. Те пласират продукцията си не само в Неврокопския край, но и в Доспат, Девин и Сърница.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай