Черпим македонците с люта "Борисовка"

Патентоват ракията с името на премиера

Черпим македонците с люта "Борисовка" | StandartNews.com

Благоевград. Интернационална Коледа ще празнуват в петричкото село Капатово. За празничните дни след Рождество Христово в селището ще гостуват комшии от Гърция и Македония. Нашенци, гърци и македонци ще бъдат обединени от местния течен еликсир – лютата домашна ракия „Борисовка”. Заради домашарката в селото идват все повече туристи, които искат да я опитат, хвалят се местните хора.

„Най-големи почитатели на нашата „Борисовка” са гърците. Те често са тук, за да си купят от нея. По традиция приятелите ни от южната ни съседка са в Капатово на всеки голям наш празник”, твърди бай Мишо. Той уточни, че от 3 години произвеждат прочутата си домашна ракия.

„Тогавашният ни кмет Огнян Куков, лека му пръст, я кръсти на премиера, задето не вдигна налога на радостта на народа. С лютото питие се прочухме в целия свят, дори агенция „Ройтерс” писа за нас”, допълва възрастният мъж. Десетки селяни ще се съберат навръх Коледа в заведението пред кметството, за да дадат подобаващ старт на празничния ден. Те ще почерпят от сърце гостите си от южната и западната ни съседки, които са верни почитатели на известната им в региона гроздова ракийка. „Редовно си вземат за вкъщи от нашия течен еликсир и го рекламират в родината си. Умуваме дали да не я патентоваме”, разкриха селяните. Те признават, че припечелват добре от продажбата на течния еликсир, тъй като цената му е висока. А тя се дължи не само на качеството на ракийката, но и на нейното име.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай