Буря удави Пловдив, ток уби гумаджия (ОБЗОР)

Буря удави Пловдив, ток уби гумаджия (ОБЗОР) | StandartNews.com

Прекършени дървета размазаха коли, мълния изпепели къща през комина

Страшна буря с порой връхлетя Пловдив в четвъртък следобед. Кални реки заляха улиците, стихията прекърши стотици дървета. Ток в наводнен автосервиз уби 33-годишния му собственик Николай. Младият мъж решил да влезе в работилницата за смяна на гуми и автомасла на пресечката на ул. "Харитон Куев" и бул. "Дунав" в "Кършияка", за да изключи касовия си апарат.

Той нагазил в мътилката, но още след първите крачки бил покосен от токов удар. Вероятно от наводнението се е подмокрил или контакт, или някой от елуредите в сервиза. Колеги и съседи се втурнали към поразения от тока мъж и го измъкнали навън. Николай бил положен на малка височинка, а трима мъже се редували близо половин час да му правят сърдечен масаж и изкуствено дишане. Два пъти идва в съзнание, но не успя да поеме дъх, разказаха очевидци.

През цялото време не спирали да звънят на спешния телефон 112. Отсреща обаче никой не вдигал. След това започнали да търсят помощ от тел. 150, но също не получили отговор.

Накрая на мястото пристигнали полицаи, които успели да повикат линейка. Когато спешният екип дошъл, Николай вече бил издъхнал.

Триста сигнала за паднали дървета и клони, а също така за наводнени улици, подлези и мазета заляха по време на бурята "Градини и паркове" и дежурния по бедствия и аварии в общината. Десетки коли бяха затиснати от срутените клони. Покривът на Централна поща прокапа и превърна фоайето в езеро. Дузината кофи, сложени от чиновниците, не помогнаха. Новата спортна зала е суха, увери обаче проектантът на Колодрума арх. Тодор Абаджиев. Това е добър тест, защото в Пловдив няма сграда, която да не е пострадала, коментира той. Покривната конструкция на залата е изработена в Люксембург и Унгария от стомана.

Всички над 400 чистачки, около 300 служители от "Градини и паркове" и 22 доброволци започнаха да премахват счупените дървета и тапи от клони и листа, задръстили капаците на шахтите, съобщиха от общината. Най-големият погром беше на бул. "Копривщица", "Руски", "Васил Априлов".

Гейзер пък бе изригнал в пороя на бул. "Санкт Петербург", защото колекторът не смогваше да поема дъждовната вода и я изтласкваше обратно. Най-дълбоки езера се образуваха в по-ниските части на града - под надлез "Скобелева майка", на ул. "Гладстон", "Голямоконарско шосе". На Сточна гара, по бул. "Христо Ботев" водата си стоеше и вчера около 10 часа, видя репортерът. Подобно беше положението и на други места в града.

Шест часа собствениците на две смачкани коли на бул. "Копривщица" пък чакаха в четвъртък спасителен екип да им помогне. По време на бурята огромно дърво се стовари в движение върху два ситроена, а водачите им оцеляха по чудо. "Както карах, и видях как дървото се сцепи и пада върху мен, единият клон проби задното стъкло и буквално смачка задницата", разказа Атанас Атанасов, собственик на видимо по-пострадалата кола. Зад него карал товарен "Ситроен Берлинго", който също попаднал под огромните клони. "Успях да намаля и в момента, в който отварях вратата, усетих как дървото ме прасна", разказа другият водач.

Двамата шофьори се кръстят, че живеят втори живот след инцидента. С помощта на кран огромният 15-метров клон беше завързан и повдигнат, а работник върху автовишка развъртя резачката, за да надроби клона на парчета. Спасителните работи на мястото продължиха и след полунощ.

Гръм изпепели пък цялата покъщнина на работничка от ОП "Чистота" миналия ден. Очевидци разказват, че мълнията влязла през комина на жилището, опожарила всичко вътре и излязла през прозореца към съседната къща. Там огненият ад се повторил. По чудо никой не е пострадал при гръмотевичната атака насред бурята.

Путин изплува от "Цариградско море"

Софиянци прекръстиха "Цариградско шосе" на "Цариградско море" след потопа в четвъртък. Реките, които потекоха по булеварда след дъжда, вдъхновиха зевзеците във "Фейсбук" за колажи и майтапчийски видеа. В едното клипче по "Цариградско море" изплува самият Владимир Путин, в целия си блясък, в батискаф.

След драмата от четвъртък столичният кмет Йорданка Фандъкова е разпоредила на концесионера "Софийска вода" да продуха цялата дъждовна канализация на рискови участъци и зони, за да не се стига до инциденти и коментари, че наводненията са заради ремонти. Зам.-кметът по транспорта Любомир Христов пък обясни пред радио "Фокус", че при поройния дъжд са паднали листа от дърветата, които запушили канализацията и това е причинило превръщането на "Цариградско шосе" в море.

Ерма потече червена през Трън

С необичаен червен цвят на водата потече река Ерма през Трън. "Бегайте да се купете - дошла е "златната" вода", побързаха да се шегуват зевзеци, виждали и друг път реката в такава окраска след поройни дъждове. Не е замърсяване, успокоиха и от местната власт. Необичайният цвят е от притоците на реката при село Кожинци, където почвата е червеникава, обясни кметицата на Трън Станислава Алексиева. След бурята не са подавани сигнали за наводнения или паднали дървета и клони от силния вятър, съобщи тя. Снимката на червената Ерма обаче бързо доби популярност във "Фейсбук", където беше публикувана от богослова фотограф Светлозар Стоянов. Той е от Хасково, но от няколко години е инициатор на възстановяването на манастира "Успение Богородично" при трънското село Велиново.

Смерч килна църковен кръст

Силна буря събори електрически стълбове в ямболското село Ботево в четвъртък привечер. Някои от тях буквално са като отсечени, твърдят очевидци. На места има отнесени покриви на селскостопански сгради. Градушката пък е пробила един от тях. Освен всичко друго, е наклонен и кръстът на местната църква. Пострадали хора обаче няма. В петък сутринта на място пристигна кметът на община Тунджа Георги Георгиев, под чието ръководство започнаха възстановителни дейности. За опазването на обществения ред и собствеността на гражданите полицейското присъствие в село Ботево е засилено, казаха от полицията в Ямбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай