Акве Калиде новото туристическо бижу на Бургас

Уникален демонстрационен център с модерна СПА зона вече очаква своите посетители в морския град

Акве Калиде новото туристическо бижу на Бургас | StandartNews.com
  • Уникален демонстрационен център с модерна СПА зона вече очаква своите посетители в морския град

Банята на Сюлейман Великолепни

Акве калиде надхвърля представите за туристически комплекс, а с хилядолетната си история поставя мост между минало и настояще. Посетителите могат да разгледат изцяло реставрираната баня на Сюлейман Великолепни. Тя е и действащ музей с 3D мапинг - виртуална разходка през вековете под купола на сградата. Впечатляващата музейна експозиция включва някои от най-елитните артефакти, открити в античен и средновековен град Акве калиде. Модерното и древното се вплитат в пространството - от действащия  амфитеатър през археологическите структури до крепостните стени на многовековната баня.

Къде можете да разгледате непоказвани артефакти, да поемете на пътешествие през вековете и да се отпуснете в модерен спа център? Съвременното и мистичното се срещат в новооткрития демонстрационен и експозиционен център на ТК "Акве калиде". Той отвори врати на 11 октомври в присъствието на кмета Димитър Николов, зам.-кметовете Диана Саватева и Весна Балтина. На събитието присъстваха директорът на РИМ-Бургас Милен Николов и ръководителят на разкопките доц. д-р на историческите науки Димчо Момчилов.

С най-новото туристическо бижу Бургас ще продължи да привлича туристи и извън активния летен сезон, следвайки дългосрочната си стратегия за все повече "горещи" локации и  атракции.

Туристически комплекс "Акве калиде" се намира в Бургаски минерални бани, кв. Ветрен - на една крачка от града, но и сред тишината и красотата на природата. Новият експозиционен център привлича посетителите отдалеч с усещането, че тук древно и модерно се преплитат.

В духа на древен Рим

Посетителите могат да изберат как да започне тяхното приключение. Задължителна спирка е демонстрационният СПА център - реплика на римска баня с топъл минерален и студен басейн сред реставрираните археологически структури. Елате със семейството си - очаква ви още кът с детски басейн, парна баня, сауна, душове. Всичко, което е нужно за една почивка независимо от сезона. Интериорът е забележителен в търсене на баланс между античното и комфорта на модерен СПА център. Пълна информация за предоставяните услуги и цени може да бъдат открити на сайта на обекта. Интерес само няколко дни след откриването вече има и за провеждане на различни събития от частен и кооперативен характер.

Пътешествие през историята

Любителите на историята няма да останат разочаровани. В обособения музей са представени основните етапи от изследванията на античния и средновековен град. Експозицията включва най-елитните находки от Акве калиде, някои от които непоказвани досега. Тук ще разгледате откритото през 2012 г. златно съкровище и най-богатата колекция от печати в Югоизточна България. Артефактите показват хилядолетния култ към здравото тяло и използването на минералната вода от близкия извор.

Не трябва да се пропуска и интерактивната зона, където чрез аудио - визуални ефекти е представена истори ята на Акве калиде. Децата с интерес ще се впуснат в приключение в "Стаята на хрониките", ще се забавляват с интерактивен под за игри в трупане на нови познания и спомени. Използвайки очила за виртуална реалност, всеки може да добие представа как е изглеждало мястото през вековете. Всеки може да се докосне до работата на археолозите и да се видят на живо напредъка по разкопките в Акве калиде.

Новият туристически обект предлага куп запомнящи се преживявания за малки и големи, а пространството отвън е чудесно за отдих, забавления на детската площадка или за топла напитка от кафетерията. Подготвят се още активности в самия център, които да са подходящи за деца на различна възраст.

За спомен, освен неповторимите преживявания, можете да вземете със себе си от уникалните ръчно-изработени сувенири от "Морски знаци". Те ще ви напомнят за духа на Бургас.

Как продължава пътят на Акве калиде

От 2008 г. досега Община Бургас е финансирала с над 1 млн. лв. в археологическите проучвания на минералните бани, а наскоро е направена договорка за провеждането на нови изследователски дейности.

"Община Бургас ще продължи да финансира и през 2023 година разкопките в най-интересната част от обекта, която е била същинската баня. До момента тя не е проучвана, тъй като на мястото има инфраструктурно оборудване, касаещо ползването на минералната вода.", коментира кметът Димитър Николов по време на откриването на новия обект.

На следващ етап Община Бургас ще продължи да работи за разкриването на

кампус за студенти-археолози

Вече са осъществени разговори с Института по археология от БАН. Предложено е и партньорство на големите европейски университети, в които има катедри по археология да провежда практики на свои студенти на терен в Бургас. Български студенти по археология също ще участват в разкопките и ще провеждат своите летни практики като обменят опит със свои колеги от Европа.До момента Германия, Франция, Англия и САЩ са потвърдили участието си в бъдещи летни лагери по археология. Кампусът ще разполага с екологични бунгала. Ще има зони за хранене, в които ще се презентира начина на хранене на нашите предци на база на събраните научни факти. Ще има школи по древна астрономия и древна медицина.

Лечебните извори

В наши дни науката е доказала, че лечебните извори на Акве калиде заслужено са били почитани от най-великите владетели. Водата от извора е с температура 41 градуса, слабоминерализирана, бистра, безцветна, без мирис и с много добри питейно-вкусови качества. Питейното балнеолечение с този тип вода оказва въздействие върху стомашно-чревния тракт, жлъчно-чернодробната и бъбречно-отделителната системи. При външно използване водата е подходяща за лечение и профилактика на заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната и централната нервна система. Действа благотворно и за обща профилактика и укрепване на организма при здрави хора - за закаляване срещу простудно-инфекциозни заболявания и за повишаване на физическата и психическата издръжливост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай