Пускат на търг борса и плаж в Пазарджик

 Пускат на търг борса и плаж в Пазарджик | StandartNews.com

Пазарджик. Общинският съвет в Пазарджик пусна за повторна продажба плувен комплекс "Империя". Двата плажа бяха приватизирани през миналата година от софийската фирма "Сивием", но впоследствие Върховният административен съд отмени решенията на местния парламент и върна имота в активите на общината.

На вчерашното заседание кметът Тодор Попов предложи повторна приватизация, която бе подкрепена от мнозинството. На тезгяха се вадят общо 12 декара земя и сгради, в това число детски и голям плувен басейн, дискотека и прилежаща площ. Точката за малко да мине без дебати, след като председателят Хари Хараламбиев набързо попита колегите си дали имат да кажат нещо, след което обяви гласуване. Червеният народен избраник Йордан Димитров обаче репликира, че не е факир и не може толкова бързо да си вдигне ръката, за да поиска думата за изказване. Димитров изрази притесненията си от висящо дело за преобразуването на собствеността на плажа, което все още не е приключило и попита къде отиват парите от тези сделки. Главният финансист Георги Гайдаров обясни, че всички средства, които идват от продажби, отиват за капиталовата програма.

На тезгяха за седми пореден път бе извадена и Огняновската борса. Началната цена този път ще бъде 1,6 милиона лева. От БСП се възпротивиха срещу сумата, като заявиха, че имотът се обезценявал по този начин. Преди две сесии кметът Попов пред всички нас заяви, че цената не може да пада под 2 милиона лева, припомни Йордан Димитров. По-добре да не гласуваме това предложение и да изчакаме времена, когато ще можем да получим по-добри пари за борсата, предложи Димитров.

Мнозинството обаче не прие неговата идея и гласува продажбата. Димитър Петков от коалиция "Тодор Попов за Пазарджик" пресметна, че в активите на борсата са 130 декара земя, което прави около 60 хиляди лева. Ние искаме 1,6 милиона лева, заяви Петков. Той припомни, че при създаването на дружеството през 2003 година от БСП пак били против и по този начин провалили инвестиция от 10 милиона евро. Имаше вариант Световната банка да даде тези пари и щяхме да имаме борса като слънце, но заради Слави Генов и Димитър Гинин тези пари отидоха в Сливен, а не при нас, заяви Димитър Петков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай