5000 лв. на болно бебе отпусна община Банско

5000 лв. на болно бебе отпусна община Банско | StandartNews.com

Увеличиха таксата за целодневните забавачки

Общински съвет - Банско се включи в кампанията за набиране на средства за лечението на петмесечната Ива от Банско. 5000 лева бяха отпуснати за скъпоструваща ензимна терапия на детето, на което само преди дни бе присаден черен дроб, за да бъде спасен животът му. Ива и нейните родители Иво Баряков и Димитрина Даскалова са изправени пред ужасно изпитание. Детето е засегнато от така наречената болест на Уолман – генетично заболяване. За да бъде овладяно то, бе извършена трансплантация на черен дроб в столичната клиника „Лозенец". Майката стана донор на своята дъщеричка. Борбата за живота на малката Ива тепърва предстои, според медицински специалисти е нужна ензимна терапия, чиято стойност е непосилна за младото семейство. Затова цяло Банско се обедини и стартира кампания за набиране на средства за лечението на дъщеричката на фармацевта Иво Баряков и ски-инструкторката Димитрина Даскалова. В момента тя е в болница „Лозенец" заедно със своите родители. Училищата в града също подемат кампания. Ученици ще направят мартеници, които ще продадат на базар, а средствата ще дарят за лечението на бебето. Поставени са и кутии за дарения из целия град.

С промяна на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги бе повишена таксата за посещение на децата, записани в целодневните детски заведения. Тя вече струва 30 лева, а досега сумата бе 20 лева. Таксата не е била актуализирана от 2003 година насам. Макар и увеличена, тя остава все още една от най-ниските в сравнение с останалите общини в страната. Ще влезе в сила от 1 април.

Съветниците одобриха подробните устройствени планове и плановете за застрояване на гробищните паркове в населените места на община Банско. Това е финалната процедура, която ще даде възможност за разширяването им поради изчерпването на площите, отредени за тази цел. В града гробищният парк беше разширен през 2013 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай