Понеделник,

Схемата "Купи-продай" вече е отживелица  в търговията ни с Русия

От: Белчо Цанев -
234
Схемата "Купи-продай" вече е отживелица  в търговията ни с Русия
A
A
A


- Г-н Минчев, днес тържествено отбелязвате 30-годишнината от създаването на Българо-руската търговско-промишлена палата (БРТПП). Бихте ли откроили най-съществените успехи, които постигна палатата през последните години?
- Нищо окончателно не можем да отчетем! Успехите засега са само междинни, стремежите ни са големи и перспективни, така че все още нямаме никаква, да не говорим за окончателна удовлетвореност от постигнатото. Поради това и винаги сме недоволни!
- Напомняте ми епитафията на Яворов: „Все туй копнение в духът, все ту скиталчество из път, на който не съзирам края...".
- Говоря истината! БРТПП играе ролята на сериозен инструмент за фина настройка на  взамиоотношенията между Русия и България при решаването на редица въпроси, свързани с обичайните противречия, които възникват в търговските отношения между всеки две държави, още повече, когато те членуват в различни, противоречащи си формати. Имам предвид, че България е член на НАТО и ЕС, докато Русия е световет колос, който не членува в тези организации. В този смисъл БРТПП намери своето място на координатор, ако щете - дори на „преводач“ от руски на руски и от български на български, на механизъм за защита на конкретните интереси на множество руски и български дребни и средни фирми, които остават извън обхвата на двустранните отношения. Или пък когато техните интереси влизат в периметъра на конкретните интереси на правителствата, тези фирми вече са обезличени. Знаете, че "Газпром", "Росатом" и "Лукойл" винаги са от 1-во лице единствено число, независимо на какво ниво се разглеждат техните интереси и по какъв начин те се съотнасят към някакви други, в това число и междудържавни интереси. Докато интересите на хиляди други дребни и средни български и руски фирми се обезличават и трябва да има някой, който да следи, образно казано, къде ги стяга чепикът – т.е. по какъв начин промяната в обстановката заплашва техния бизнес, за да може да им помогне. И някой трябва да може да реализира това в правилната, подходяща форма, така че тя да бъде чута и да бъде разбрана, да го направи достояние на правителствата, а от друга страна - да може навреме да транслира и негативния, и положителния опит до максимално голям кръг заинтересовани фирми. В този смисъл БРТПП се превърна в доверен източник на информация не само за членовете си. Ние имаме претенцията да сме припознат и доверен източник на информация за българския и за руския бизнес, и то в специфична форма.
- Какви са перспективите пред БРТПП за следващите години?
- Промени се профилът на фирмите, членове на БРТПП. От края на 2015-а или началото на 2016-а година преживяхме дълбока криза, свързана с провала на т.нар. „Голям шлем“ - енергийните проекти, а след това и с Кримската криза и размяната на санкции и контрасанкции. Всичко това не само стъписа, а буквално извади стотици компании - активни участници и от двете страни на БРТПП, които създаваха физиономията на двустранния стокообмен.
- В смисъл много фими излязоха от палатата?
- Да, в рамките на кратък период от време излязоха над 50% от дългогодишните членове на палатата - и български, и руски. Сменихме си изцяло Управителния съвет и по същество БРТПП се рестартира, като вече има съвсем нова физиономия. Знаете, чисто диалектически, когато на едно място нещо се запуши, веднага на друго място се отпушва. Така и затварянето на някои традиционни схеми за стокообмен, ограничаването на някои традиционни сфери на българския и руския износ създаде алтернативи. Така новият профил на палатата след есента на 2017-а година, са производствените фирми - български и руски, които създават относително високотехнологични продукти и услуги със сериозна добавена стойност. Основно това са дребни и средни фирми по европейската класификация – до 200 млн. евро годишен оборот. Фирми, които имат собствена физиономия и доказано присъствие на международния пазар, Фирми, които намериха възможност да използват промените, които настъпиха и у нас, и в Русия, като конкурентно стратегическо предимство. Така вече имаме нарастващ брой фирми, които създават нарастващи производствени възможности на територията на другата държава.
- Значи санкциите и контрасанкциите, вместо да издигнат стени – откриха нови пътища?
- Не, санкциите издигнаха високи стени пред традиционния спектър от износ, като обемите вече са направо символични. Но в същото време някои сфери, като например туризма или износът на лекарства от България към Русия, оцеляха, въпреки конюнктурата. Вярно е, сега настъпват големи промени в държавната политика по отношение на лекарствата в Русия, с които нашите производители ще трябва да се съобразят, ако искат да продължат да присъстват на руския пазар, иначе рискуват след някоя и друга година да се окажат извън борда. Изобщо възможността да продължава да се работи между България и Русия по старите, простички схеми от типа „купи – продай“, в значителна степен вече се изчерпа. Ако искаш да купуваш и да продаваш вече трябва да присъстваш по друг начин на чуждия пазар. По друг начин трябва да си станал част от световните вериги на доставки. Искам да кажа, че и българските, и руските фирми, намирайки разумни комбинации на потенциалите си, вече участват в световното разделение на труда, като България има огромен неизползван потенциал в това отношение, тъй като тя е естествен хъб за редица сектори на световния пазар. Българските фирми, които намират място на руския пазар, са свързани най-вече с тези световни клъстери, като автомобилния клъстер, високите и информационните технологии, приложния софтуер, микроелектрониката и пр. Така че в края на третото десетилетие от съществуването си БРТПП преживя дълбока криза, която се трансформира в един сериозен катарзис, който я оздрави, стегна и изправи по-силна пред предизвикателствата на времето. 


Всички новини от категория Коментар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички