Ники Желязков: За да спечелиш един финал, първо трябва да загубиш финал

Ники Желязков: За да спечелиш един финал, първо трябва да загубиш финал | StandartNews.com

Селекционерът на Националния отбор по волейбол в Баку Николай Желязков коментира играта на българските волейболисти през целия турнир на Европейското първенство, както и финалния мач, загубен от Германия.

"Първо, много се радваме, че се прибрахме в България. Наистина усещането е страхотно. Благодаря за страхотното посрещането, което организирахте всички. Мисля, че момчетата си го заслужиха с проявите си и играта си. Мисля, че направихме един много силен турнир като цяло. Изиграхме един слаб мач в групата срещу Германия, който беше от 9 часа сутринта. На финала не успяхме да играем по най-добрия начин, но мисля, че причината затова е в огромните усилия и енергия, които изразходихме, за да стигнем до този финал. Наистина изразходихме страшно много сили и се натрупа психическа, и физическа умора. А има и някои неща, които бяха напълно закономерни. На практика ние сме тренирали само 7 или 8 дни преди да заминем в тази формация. Така, че не мога да не съм доволен от представянето на отбора", сподели Желязков.

"От първия ден имаше някои неща, които си казахме и си поставихме целите. В отбора има много професионалисти, момчета, които имат огромно желание да се представят добре, да играят и трябва да призная, че ми беше изключително лесно. На практика съм гледал много малко от представянето на другия отбор в Световната лига, тъй като бяхме изцяло концентрирани върху нашата игра. Мисля, че отборът като цяло има самочувствие, всички момчета се представиха на ниво, във форма са и оттук нататък зависи само от проявите на целия национален тим. Дай Боже, да има успех до края на годината и да ни вървят нещата по вода. След мача с Германия на всички им беше много тежко, което за мен е още показател, че отборът има страхотни характери. Не се задоволихме с второто място след мача и мисля, че все още има горчилка, което е много хубаво. За да спечелиш един финал, първо трябва да загубиш финал. Това, което им казах е, че няма от какво да се срамуват и притесняват, че са загубили първия си финал, който са играли. Не сме стигали до финал от 35 години, но аз не гледам такива статистики. Това нещо ми даде страшна голяма увереност за бъдещето на тези момчета, които след финала бяха ужасно непримирени, че са загубили, независимо от факта срещу кой", добави селекционерът.

"Въпросът кои момчета ще продължат в Световната лига и другите големи турнири мисля, че трябва да го зададете към Пламен Константинов, не към мен. Аз изпълних това, което трябваше с този отбор. От тук нататък моите ангажименти приключиха", завърши Ники.

Вицепрезидентът на волейболната ни федерация Любо Ганев също не пропусна да изрази своето задоволство от страхотното представяне на националите ни.

След края на мача казах на момчетата: "Горе главите, сребърни медалисти сме". От 35 години България не е печелила полуфинал на такова голямо състезание, така че момчетата няма за какво да съжаляват. Все пак те са млади, има толкова много състезания да изиграят и толкова медали да спечелят. Пожелавам им го от все сърце наистина. Аз съм винаги оптимист, защото виждам преди всичко какви състезатели има българския отбор, виждам, че колкото и да казват хората в България, се работи правилно и постоянно се раждат нови и нови волейболисти. Така, че съм сигурен, че успехите тепърва ще дойдат. Знам, че това не са максималните възможности на нашия отбор, можем още. Този финал можеше да свърши по различен начин, просто не ни стигнаха силите в четвъртия гейм. В четвъртия гейм трябваше да издържим още малко, да изравним играта и да играем точка за точка. Но независимо от всичко пак казвам, че съм много доволен. Мога да кажа, че никой не очакваше такова класиране на тези първи Европейски игри. Ние също като федерация казахме на момчетата: "Отивайте и се представете колкото се може по-добре", независимо че ние трупаме точки, което е много важно. Знаете, че голямата ни цел е класиране на Олимпиадата, а това минава през квалификация, където и да играем", коментира Любо Ганев пред БНТ.

Братята Братоеви бяха много щастливи от факта, че са се завърнали в родината си със сребърните медали и са зарадвали цяла България с това постижение.

"След като разбрахме какво сме направили, понеже не можахме да го разберем веднага, всички сме щастливи от факта, че се върнахме със сребърни медали. Все пак да не забравяме, че независимо от състезанието, за което всички казват, че не е чак толкова силно, България не се е класирала на финал на каквото и да е било състезание от 35 години. За мен е успех, за който не е... Ники Желязков беше треньор на отбора заедно с Жоро Петров и ролята му беше да ни подготви тактически и да сплоти колектива между тези 14 човека, които избра той. И с двете неща се справи великолепно и стигнахме до финал. Свърши си работата така, както трябва. Спокойствието може да бъде фактор, но след като първо дадеш волейбол, а според мен българския национален отбор в Баку даде едно много добро ниво на волейбол. Не знам какво се е видяло отвън, но според нас играхме на доста добро ниво изключвайки мача с Германия в първия мач. Във втория мач те играха също много силно, опитахме да се противопоставим, но не успяхме да го направим така както ни се искаше. Но като цяло заключението от Баку е, че можем да играем добър волейбол", коментира Вальо Братоев.

"Не бих казал, че добрият колектив е станал за кратко време, защото повечето момчета се познаваме от много отдавна, играем вече по 4-5-6 години в националния отбор, а някои и повече. Да, имаше и нови момчета, дебютанти, но между тези 14 човека, които бяха там, намерихме една обща цел, за която всички да искаме да се борим до край. И с държанието си, и с играта си смятам, че показахме, че колективния дух понякога помага въпреки не чак толкова доброто ниво на волейбола на моменти. Имаше едно спокойствие в отбора, бих го нарекъл аз, което в определени моменти дава възможност на състезателите да дадат максимума от себе си, защото понякога под напрежение се играе доста по-трудно. Според мен в повечето случаи, когато един човек успее да даде максимума от себе си, спокойствието е доста важен фактор. За мен мачът, който ни изстреля, е този с Русия. Въпреки с много млад състав тези момчета играят във водещите отбори на руската Суперлига. А аз от личен опит мога да ви кажа, че това може би е най-силното първенство в света. Тези хора и на по 20 години са с опит, който ние можем и да не получим и до края на живота си, защото да играеш 2-3-4 години на такова ниво учи много", заяви Георги Братоев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай