Първото тримесечие на 2015 г.: Под знака на скъпия долар

Първото тримесечие на 2015 г.: Под знака на скъпия долар | StandartNews.com

Инвеститорите се насочиха към Европа и Китай, родната борса потъна, после направи рекорден скок

Владимир Малчев, управител и инвестиционен консултант в ИП "Бул Тренд Брокеридж" ООД

По-кратка - заради католическия Великден, и по-спокойна - заради липсата на съществени новини, беше изминалата седмица на финансовите пазари - седмица, в която затворихме първото тримесечие. Това дава повод и за някои равносметки.

Инвеститорите продължават да фаворизират акциите като най-привлекателен за инвестиции финансов инструмент в настоящата глобална икономическа ситуация, докато негативният тренд при суровините (метали, горива и агрокултури) продължава с пълна сила. Инвеститорите обърнаха гръб на американските акции и се насочиха към Европа и Китай.

Основните борсови индекси в САЩ понесоха едно доста волатилно тримесечие, редувайки резки спадове със стръмни изкачвания, главно по линия на променливите очаквания кога Федералният резерв ще започне повишаването на основната си лихва и с какво темпо ще се случва това. В крайна сметка цените на американските акции останаха почти без промяна през първите 3 месеца на годината - минимални загуби за Dow Jones Industrial Average, 0,5% печалба за S&P 500 и 3,5% ръст за технологичния Nasdaq composite.

За разлика от САЩ, в Европа акциите се радваха на невиждани от години печалби, като разликата направиха количествените улеснения на Европейската централна банка. Германският DAX постигна ръст от 22%, което е най-доброто му тримесечно представяне от 2003 г. насам. Широкият паневропейски Stoxx Europe 600 се повиши с 16%, което е най-доброто му постижение от третото тримесечие на 2009 г. и показва, че тенденциите за поскъпване на акциите в Европа се развиват на широк фронт с малки изключения като Гърция, където популизмът на новата власт е на път да донесе нова икономическа катастрофа.

В Азия Китай и Япония поведоха класацията с ръст от съответно 16 и 10% за водещите борсови индекси, демонстрирайки ясно, че акциите в Азия и Европа изпреварват за момента акциите в САЩ като инвестиционна дестинация след толкова години, в които наблюдавахме обратното.

Освен приближаването на момента, в който лихвите в САЩ ще започнат да се покачват, другата причина за нарастващите опасения на инвеститорите по отношение на американските компании е рязкото поскъпване на долара спрямо останалите световни валути. В близките месеци се очаква скъпият долар да намери още по-явно негативно отражение в резултатите на американските износители. Доларовият индекс ICE dollar index, който следи представянето на американската валута срещу кошница от световни валути, постигна 12-годишен връх и най-силното си тримесечие от третото на 2008 г. насам.
Именно скъпият долар е една от основните причини за слабото представяне на суровините като цяло, както и някои конкретни фундаментални фактори като рекордното производство на петрол от САЩ или намаленото търсене на базови метали от забавящата се китайска икономика.

Къде сме ние? Българската фондова борса преживя едно много трудно тримесечие, в което тотално изостана от европейските тенденции поради грешни законодателни решения, които увредиха сериозно инвестиционната среда. Водещият борсов индекс завърши тримесечието със спад от 1,5% на фона на двуцифрени проценти печалба почти повсеместно в Европа. Сред европейските борсови индекси, които се представиха по-зле от родния бенчмарк, са Гърция и Турция със загуби от 5-6%.

Добрата новина е, че през март инвеститорите започнаха да се завръщат на БФБ и само за месеца SOFIX се повиши с над 5%, което е едно от най-добрите постижения на континента. Причината за пробуждането може да се търси в изоставането от тенденциите в Европа, от добрите сигнали, които дава икономиката, от потенциалното положително влияние за икономиката, което носи евтиното евро и, разбира се, от поправянето на една от законодателните грешки, които бяха в основата на срива на цените, а именно глобите за публични компании, притежаващи земеделски земи. Тепърва можем да очакваме при равни други условия една част от спестяванията в икономиката да се насочат към инвестиции на фондовата борса поради почти символичните лихви по банковите депозити.

В този смисъл е налице потенциал за продължаване на възхода на БФБ, но не трябва да забравяме и рисковите фактори. Тук на първо място стои опасността от промяна на пенсионния модел, която да удари по пенсионните фондове, в които са нашите частни партиди. Тази тема остава нерешена и тежи като дамоклев меч върху капиталовия ни пазар, на който най-големият инвеститор са именно пенсионните фондове.

Другият основен проблем продължават да бъдат някои мажоритарни собственици в публични компании, които отказват да споделят справедливо с по-малките си съакционери резултатите от бизнеса. Очевидни са практиките в някои компании да се крият реалните печалби, други пък упорито отказват да разпределят печалбата посредством годишен дивидент за всички акционери. Най-лошото обаче идва, когато някои мажоритарни акционери решат да свалят от борсата своите компании, като за целта отправят т. нар. търгово предложение за изкупуване на акциите на останалите по-малки акционери.

Проблемът идва, когато малките акционери получават ниска, значително под реалната цена за акциите си. В момента имаме такива конкретни примери с публичните компании от групата "Арома" и групата "Енерго-Про". Последната линия на защита на интересите на инвеститорите и на инвестиционния климат в по-широк смисъл е Комисията за финансов надзор, която до момента успява да отхвърли несправедливите предложения, но мажоритарните акционери продължават да опитват с минимални повишения на предложените цени.

В крайна сметка потенциалът за по-светли дни на капиталовия пазар, повече инвестиции и по-голям достъп до капитал за българския бизнес е налице, но и спънките пред осъществяването на този потенциал не са никак малки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай