Неочакван скок до 45 ст. на компенсаторките

Неочакван скок до 45 ст. на компенсаторките | StandartNews.com

Гърция вече не е интересна за инвеститорите, доларът отстъпва, паундът във възход

Очаква се сделка с държавни дялове или земеделска земя

Гърция продължава да заема централно място в заглавията на всички световни медии, но като че ли за финансовите пазари и инвеститорите темата малко се поизчерпа през последните дни. Все повече сред пазарните участници, анализатори и наблюдатели се налага мнението, че каквото и да се случи с Гърция, влиянието му върху пазарите ще е мимолетно. Като че ли по-голяма тежест за движението на цените на различните борсови активи през тази седмица оказа Федералният резерв. Изявлението след срещата на централните банкери на САЩ беше прието от пазарите като намек, че ФЕД ще бъде извънредно внимателен и предпазлив с темпа на повишаване на лихвите. И макар първото повишение на основната лихва в САЩ след цели 9 години да изглежда все по-сигурно до края на тази година, то второ такова в рамките на 2015 година изглежда все по-съмнително. Това се хареса на инвеститорите и намери отражение в бързо поскъпване на акциите, както зад океана, така и в размирна Европа. На практика негативната седмична тенденция на пазарите на акции се обърна след заседанието на ФЕД. По-предпазлив ФЕД в намеренията си за затягане на монетарната политика естествено означава и по-евтин долар. За втора поредна седмица американската валута отстъпи позиции пред другите водещи световни валути, като особено силно това си пролича при курса й спрямо британския паунд, който достигна най-високото си ниво за последните 7 месеца - 1,5930 долара за една британска лира. Доминацията на британската валута беше подплатена от поредните данни за оживлението на икономиката на острова. Растящата инфлация и повишаващите се очаквания за ръст на цените приближават момента, в който централната банка на Англия също ще започне повишаване на основната си лихва. Дори еврото, което е заплашено от безпрецедентно напускане на един от членовете му, регистрира печалби спрямо долара, и то за трета седмица поред, което също доказва, че

Гърция е повече шум и по-малко реален фактор за пазарите

Ако случващото се с Гърция в момента бе в условията отпреди няколко години, в разгара на правителствената дългова криза в Европа, щяхме да видим резки разпродажби на облигации и от други периферни икономики от Южна Европа, срив на еврото и изкупуване на спасителни пояси като швейцарския франк, германските държавни облигации и т.н. Но сега не виждаме това, а напротив. Корекцията на възходящия тренд при много от водещите европейски акции, която тече вече около два месеца и понижи цените им в много случаи с около 20% спрямо върховите стойности, достигнати по-рано през годината, вече събужда интерес към покупки. Това е напълно логично при положение, че европейските акции се търгуват чувствително по-евтино в сравнение с тези в САЩ, а освен това предлагат в голяма част от случаите дивидентна доходност между 2 и 4% годишно в условията на почти нулеви депозитни лихви (дори отрицателни в някои случаи).

Именно поскъпване на акциите в Европа през следващите месеци след поредното спасяване на Гърция в последната секунда е една от най-очакваните тенденции на пазарите. За по-рисково настроени инвеститори

интересна възможност е покупката на силно поевтинелите гръцки акции

които само за седмица изгубиха 17% от стойността си и достигнаха най-ниските си стойности за последните близо три години.
В условията на известна несигурност сред инвеститорите и отслабващ долар резонно инвеститорите са привлечени от позагубилото напоследък блясъка си злато. Ценният метал поскъпна умерено с близо 2% и надхвърли 1200 долара за тройунция. Търговията остава вече доста дълго време в тесни граници около 1200 долара и няма да е чудно, ако в следващите месеци най-после видим някаква по-сериозна волатилност и по-ясна посока.

Значително успокоение се наблюдава и при котировките на петрола. Изглежда пазарът намери някакво равновесие около текущи цени от 60 долара за американския WTI сорт петрол и 64-65 долара за сорта Брент и засега не се вижда фактор, който може да разбие този баланс в краткосрочен план.

Какво се случва на Българска фондова борса? Пазарът е спокоен и подобно на западноевропейските пазари изглежда готов за възходящо движение, но се търси катализатор. При всичките си слабости и недостатъци, сравнително ниските цени на някои от водещите публични компании в комбинация с добрата дивидентна доходност, която предлагат все повече родни акции, би трябвало постепенно да активизира купувачи. Именно намерението

да раздаде дивидент от 4.20 лева на акция, направи "Булгартабак холдинг" "Акция на седмицата"

При обявяването на поканата за предстоящото Общо събрание на акционерите, акциите на тютюневия холдинг се търгуваха за под 40 лева на акция, което при евентуално гласуване на предложения дивидент означава дивидентна доходност от над 10%. Това активизира купувачите и акцията приключи седмицата с повишение от 17% до 45 лева за брой.

Другата съществена новина от БФБ е пробуждането на компенсаторните записи. При повишен интерес и изтъргувани обеми цената им се повиши с двуцифрени проценти до 45 стотинки за лев номинал. Засега не е ясна конкретната причина за активизирането на купувачите при реституционните книжа, но предвид ограниченото им приложение, вероятно надеждите са свързани с приватизация на държавни дялове, земеделска земя или нещо подобно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай