На борсите мечките не спят зимен сън

На борсите мечките не спят зимен сън | StandartNews.com

Индексите отново на червено, на Уолстрийт отбелязаха най-лошия старт на годината

Предлагането на петрол сериозно надхвърля търсенето

Неволите за фондовите пазари по света продължиха и през втората седмица от 2016 година, след като всички водещи борси рязко се сринаха в първите дни на новата година. Основните притеснения и главен фокус за инвеститорите по света остават отслабващият ръст на китайската икономика и понижението на цената на петрола.

Въпреки действията на Китайската централна банка, която стабилизира курса на юана след спада му спрямо долара през миналата седмица и по-добрите от очакваното търговски данни за китайската икономика през декември, в петък китайската борса официално навлезе в мечи пазар, записвайки 21% спад спрямо декемврийския си връх. Това се случва за втори път за последните седем месеца, като от юни насам Shanghai Composite Index е паднал с 44%.
На Стария континент германският индекс DAX 30 и френският CAC 40 изтриха по 3% от стойността си, а британският бенчмарк FTSE 100 пада с 2%. Широкият регионален измерител Stoxx Europe 600 също записва спад от малко над 3% до най-ниското си ниво от една година насам, с което формира 20% спад от своя връх от април миналата година, което означава и навлизането му в мечи пазар.

Зад океана на Уолстрийт S&P 500 и Dow Jones Industrial Аverage загубиха по 2% от стойността си, с което спадът им от началото на годината достига 8%, докато технологичният NASDAQ пада съответно с 3% и 10% през седмицата и през 2016 г. Това е най-лошият старт на годината за американския фондов пазар в историята. Значителен принос за това имаха данните за спад на индустриалното производство и продажбите на дребно в САЩ през декември, излезли рано в петък, които доведоха американските акции до седмичен спад и задълбочиха пониженията на европейските пазари в края на сесията.

Петролът продължи негативното си движение и през изминалата седмица, достигайки ново 12-годишно дъно на нива под 30 долара за барел, както за сорта брент, така и за американския лек суров петрол (West Texas Intermediate). От началото на годината фючърсите на петрола губят около 20% от цената си, подложени на натиск от страна на опасенията за китайската икономика, която е сред най-големите консуматори на суровини. Основен фактор за спада на петрола е това, че в момента предлагането сериозно надхвърля търсенето, а очакванията Иран да се върне на пазара с 500 хил. барела/дневно след вдигането на международните санкции над страната допълнително увеличават натиска.

Сривът на петрола се отразява доста негативно на стоково-зависимите валути, като австралийския, новозеландския и канадския долар, който достигна ново 12-годишно дъно спрямо щатския си съименник. Британският паунд също имаше лоша седмица след поредица от незадоволителни макроикономически данни, падайки до най-ниските си нива спрямо долара от 2010 година насам.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай