Откриха неолитно селище с „булевард" край с. Мурсалево

Откриха неолитно селище с „булевард" край с. Мурсалево | StandartNews.com

Уникално древно селище отпреди близо 8000 години сякаш е построено от съвременни проектанти и специалисти. Находката е от ранния неолит – около 5800 г. пр. Хр. На нея се натъкнал екипът на професор Васил Николов, който извършва разкопки на терена край село Мурсалево.

През мястото ще минава бъдещата Автомагистрала „Струма". „На Балканите няма друго такова селище, с подобна точна планировка. Къщите са направени от плет и глина, стените са дебели към 20 сантиметра. Особеното и невижданото досега е, че постройките са вдигнати като по конец – една под друга, една до друга, като по конец. Няма нито една къща, която да е накриво. Строителството им е съобразено с движението на слънцето", заяви професор Васил Николов. До момента са установени близо 20 сгради, но се предполага, че те са поне два пъти повече. Археолозите са убедени, че селището е било изпепелено до последната къща. Според тях това е станало преднамерено.

„Тогава хората са смятали, че къщата има душа. Дори са погребвали части от тях, ако обитателите им са загинали, за да сложат „злото" под земята. Начинът, по който са обгорели, показва, че сигурно вътре са складирани дърва, които са запалени", обясни ученият. Екипът му се натъкна и на гроб от късния неолит - трупът е бил свит така, както е бил утробата на майката. По същия начин е положен и в утробата на земята.

„Намираме много артефакти – култови неща, различни фигури, сечива, керамични съдове. Любопитно е, че открихме десетки ями от 5-1 век преди Христа, времето на класическата тракийска древност. Траките са направили светилище върху неолитното селище, което са смятали за свято. В ямите са правели своите обреди и жертвоприношения", каза още професор Николов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай