Звезден дъжд тази вечер. Къде се гледа

Пикът му ще бъде в нощта на 12 срещу 13 август

Звезден дъжд тази вечер. Къде се гледа | StandartNews.com

Метеорния поток Персеиди е може би най-лесния и приятен за гледане "звезден дъжд". Пикът му ще бъде в нощта на 12 срещу 13 август и ще продължи от около 22:00 ч. до около 01:00 часа.

Условията за наблюдение ще бъдат най-добри след 23:00. Ако сте на място извън града, ще може да виждате 90 метеора за час по време на максимума, споделят астрономите. Стига да гледате нагоре към небето за 10 минути, то ще видите поне няколко ярки "падащи звезди", допълват специалистите.

За градове, като София, Пловдив и Варна е необходимо да сте на около час от тях, но за останалите градове е достатъчно да сте на 20-тина минути от табелата на края им, за да виждате по-ясно метеорите. Светлинното замърсяване пречи на наблюденията, съветват астрономите.

По данни на НАСА Персеидите се движат със скорост от около 216 000 км/ч. при навлизането си в атмосферата. Изгарянето на Персеидите, при което те стават видими, се случва на около 97 километра над повърхността на Земята, като метеорите се нагряват до между 1600 и 10 000 градуса по Целзий. По големите от тях се разбиват на парчета или избухват, а шумът от това се чува на Земята.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай