Златна огърлица в Министерството на културата

Бижуто от III в. и дамаскинът на Тодор Пирдопски от ХIХ в. сложиха началото на изложбата със спасени антики

Златна огърлица в Министерството на културата | StandartNews.com

В Министерството на културата вече се влиза след строг фейсконтрол. Причината - на един от етажите са изложени антична златна огърлица от III в. и уникална книга дамаскин на възрожденския книжовник Тодор Пирдопски от ХIХ век.

Сигнал на журналисти, подаден в ДАНС, е помогнал много да се предотврати износът на бижуто, а лицата, които са подготвили трафика, са задържани в Благоевград през юли миналата година при осъществяването на сделката.
"Златната римска огърлица е оригинална. Изработена е от висока проба злато, с тегло 38,55 грама. Състои се от верижки от преплетени сегменти, разположени в двата края. В центъра има два вида редуващи се мъниста. При изработването на квадратните мъниста вероятно се е търсил ефектът на отразяване и пречупване на слънчевите лъчи. Огърлицата е от най-добрите образци на римското златарско изкуство в източните провинции на Римската империя", обясни директорът на НИМ проф. Божидар Димитров.


Ръкописът, датиран някъде около 1830 г., е бил спасен от търг на "Сотбис", обявен на 9 юни 2010 г. Върнат е в началото на годината след изключително сложна операция, в която участват много експерти. В описанието на книгата в "Сотбис" е посочено, че в света са оцелели около 200 подобни екземпляра. Предложеният на аукциона обаче се отличава като най-богато илюстрирания след дамаскина, съхраняван в Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Той представлява книга от 128 листа. Първите 24 от тях липсват, което затруднява точното установяване на времето и мястото на написването. Експертите предполагат, че тези страници са умишлено откъснати в ново време, за да се скрият подробностите за неговото местонахождение. Все пак след експертиза, направена в Националната ни библиотека, безспорно е установено, че през 1870 г дамаскинът се е намирал в софийското село Макоцево, където се е разпространявал за четене.


Ръкописът е автограф на един от последните български книжовници, преписвали книги на ръка. Даскал Тодор е работил през първата половина на ХIХ в. основно в Пирдоп. Книгата съдържа 29 слова за различни светици, предимно чудотворци, и за големите църковни празници. Всяка глава в творбата на Тодор Пирдопски е илюстрирана от самия него с евангелски сцени. Написана е в така наречения бисерен стил - всяка буква е ръчно рисувана.


"Заради всичко това става ясно защо Министерството на културата попадна в ресора на вицепремиера Цветлин Йовчев. С тези два артефакта попълваме бели полета в историята ни. Това е малка част от съвместните ни усилия с МВР, ДАНС и прокуратурата и чудесни примери за борбата с трафика и иманярството. От днес нататък цялата нация ще бъде по-наясно, че в Министерството на културата не се разнасят някакви папки, а има нагледни доказателства, че работата ни дават плодове. Преди няколко месеца подписахме споразумение със САЩ, с което затворихме вратата за незаконно изнасяне на антики. Двете реликви ще останат известно време в сградата на ведомството ни. Ще се стремим към постоянна експозиция със спасените от трафик предмети", каза министърът Петър Стоянович, докато показваше на журналистите ценните придобивки. Опазването на културното наследство е една от водещите задачи, които си поставя неговият екип. Следващата стъпка, която вече е в ход, е създаването на полиция по въпросите на културата, подчерта Стоянович. Тя ще работи в сътрудничество с ДАНС и министерството. Идеята е почерпена от опита на Италия. България скоро ще домакинства на спомагателния комитет на ЮНЕСКО за борбата с незаконния трафик и културните ценности. Вчера стана ясно още, че между първо и второ четене в Народното събрание на новия Наказателен кодекс МК ще предложи прецизиране на термините "археологическа ценност" и "научна щета". В сега действащия Закон за културното наследство не са предвидени обстоятелствата, при които иманярите, разкопавайки археологически обект, могат безвъзвратно да разрушат археологическите пластове и на практика да лишат бъдещите поколения от ценна научна информация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай