Жълт код за валежи, нивото на реките скача

Жълт код за валежи, нивото на реките скача | StandartNews.com

В 5 области в Югоизточна България е обявен жълт код за валежи. Предупреждението от първа степен е в сила за областите Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас. В тези райони сумарните количества на валежите за денонощието ще достигнат между 20 и 30 л/кв.м.

За останалата част от страната е обявен зелен код.

Сутринта ще вали в южните райони, а до вечерта дъждовете ще обхванат и Северна България. По-съществени ще бъдат валежите в Южна, а привечер и през нощта срещу петък - и на места в Източна България.

Вятърът ще бъде до умерен и ще се ориентира от североизток.

Понижението на температурите ще продължи. Минималните ще са между 5 и 10 градуса, а максималните – от 9 до 14, уточняват от МОСВ, цитирани от "Фокус".

В планините ще е облачно, по билата - мъгливо, с валежи от дъжд, а на височина над 2000 м – и от сняг.

По Черноморието ще е ветровито, с умерен до силен североизточен вятър. Ще бъде облачно и дъждовно.

Днес и утре повишенията на речните нива ще са по-значителни в Източнобеломорския район и в най-южните части на Черноморския район. Валежите за денонощието ще са с количества между 20 и 30 л/кв.м.

В южната част на Бургаска област количествата на валежа за денонощиетоще са между 20 и 30 л/кв.м. Времето може да бъде потенциално опасно. Днес от юг отново ще завали, а до вечерта валежите ще обхваната и Северна България. По-съществени ще са количествата, в Южна, а привечер и през нощта срещу петък и на места в Източна България, до 20-30 л/кв.м. В останалите места до 5-10 л/кв.м. В петък валежите ще спират, най-късно в югоизточните райони. Все още ще има количества до 5-10 л/кв.м. В събота няма да вали. Това съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).
Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.

През изминалото денонощие (от 8 часа на 20октомври до 8 часа на 21октомври) нивата на наблюдаваните реки в по–голямата част от страната са се повишили. По – значително на в долното течение на река Огоста с до +30см, а на река Искър с до + 12см. (Дунавски басейн), във водосбора на р. Марица с до + 25см. (Източнобеломорски басейн). Протичащите водните количества в по-голяма част от страната са около праговете за средни води. В долното течение на реките Огоста, Вит и Камчия нивата са около праговете за високи води, както и в средното и долно течение на р. Марица и притоците в горнотото течение на р. Струма. Около праговете за ниски води остават водите в горното течение на реките Искър, Вит, Осъм, Росица, Провадийкса, Факийска, Марица и Арда.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:
Дунавски басейн - колебанията на водните нива са от -37см до +30см;
Черноморски басейн - колебанията са до +4/- 2см;
Източнобеломорски басейн - измененията на речните нива са от -18см до +25см;
На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

За Дунавски басейн днес и утре се очаква повишенията на водните нива в басейна да продължат в резултат на прогнозираните валежи и оттичане на реките. По-значителни се очаква да са повишенята на реките: Огоста - горното течение, Искър- горното течение и Русенски Лом. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира водни количества на 21, 22 и 23 октомври около и над средната многогодишна стойност. По-значително покачване на нивата ще има на реките във водосбора над яз. Панчарево, р. Владайска, р. Искрецка, р. Малък Искър и в средното и долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.
Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира водни количества на 22, 23 и 24 октомври около и над средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира нива в долното течение на реката на 22 и 23октомври около средномногогодишната стойност, а на 24-и и 25-и – над нея. Следващите 2-3 дни се очакват повишения на нивата на реките, като по-значителни ще са на 23октомври в горните части на водосбора, а на 24октомври в долните части. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

За Черноморски басейн днес и утре са възможни повишения на нивата на реките Провадийска, Камчия и Южночерноморските реки.

За Източнобеломорски басейн днес и утре се очакват значителни повишения на нива на реките Тунджа – горно и средно течение, Марица – средно и долно течение, Арда – целия водосбор.
Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира нива по река Марица и река Тунджа под праговете за предупреждение.

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда прогнозира:
- на 22октомври водното количество на р. Черна при гр. Смолян, ще се повиши и ще премине жълтия праг за предупреждение.
- на 22 октомври водното количество на р. Елховска при гр. Рудозем ще премине жълтия праг за предупреждение.
- на 22 октомври в следобедните часове водното количество на р. Върбица при гр. Златоград, ще се повиши и ще премине жълтия праг за предупреждение.
- на 22 октомври вечерта водното количество на р. Елбасан дере при гр. Крумовград, ще се повиши и ще премине жълтия праг за предупреждение

За Западнобеломорския басейн днес и утре се очакват повишения в средното и долното течения на р. Места и р. Струма в резултат на прогнозирани валежи и оттичането на реките.
В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай