Жълт код в 9 области в страната заради силен вятър

Жълт код в 9 области в страната заради силен вятър  | StandartNews.com

София. На Спасовден е обявен жълт код за 9 области в страната заради силен вятър. Времето е потенциално опасно в района на Силистра, Добрич, Шумен, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали. До 24 метра в секунда ще бъдат поривите на вятъра, съобщават синоптици на БАН.

Много силен вятър духа в Сливен- 24 м/с, в Кърджали е 16 м/с, с пулсации до 20м/с. По Черноморието на нос Емине вятърът достига скорост 10м/с, в Шабла той е 14 м/с.

През изминалото денонощие най-много дъжд е паднал на връх Ботев- 26 литра на кв. метър. По данни на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, на още няколко места е имало големи количества дъжд. В Свищов – 13 л/кв.м; Ловеч – 12 л/кв.м; Русе – 9 л/кв.м; Ахтопол – 9 л/кв.м; Велико Търново – 6 л/кв.м; Силистра – 5 л/кв.м; Пловдив – 4 л/кв.м; Пазарджик – 3 л/кв.м. В София измерените количества дъжд на квадратен метър са 2 литра.

Няма сериозни проблеми от обилните валежи в страната през нощта. Това съобщиха от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението". Няма наводнени постройки. Две мазета в Търговище са отводнени в сряда, но причината за наводнението е непочистени шахти.

Нивото на река Осъм при Ловеч е спаднало през нощта. Това съобщава за Радио „Фокус"-Велико Търново Марио Петков, който е ръководител на Хидрометеорологичната станция в Ловеч. Водата е паднала с 90 сантиметра. За сметка на това покачване на реката има при Троян. Там нивото на водата от 80 см е достигнало 124 см. Количеството на валежите варира около 20 литра на квадратен метър. Най-много са падналите валежи в Чифлика - 40 литра на квадратен метър.

Може да следите количеството на валежите и да получите актуална информация за времето у нас ТУК. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай