Завършват до края на годината жп линията Пловдив-Свиленград (ОБЗОР)

Завършват до края на годината жп линията Пловдив-Свиленград (ОБЗОР) | StandartNews.com

Усилено работят по магистрала "Марица", видяха на място премиерът и министърът на транспорта

Жп линията Пловдив-Свиленград ще бъде готова до края на годината. Това стана ясно по време на инспекция на изграждащите се железопътни обекти в област Хасково, която направиха вчера премиерът Бойко Борисов и министърът на транспорта Ивайло Московски. "С министъра на транспорта Ивайло Московски инспектирахме извършеното до момента по най-големия мост над река Марица, изграден още през миналия мандат", написа премиерът Бойко Борисов в страницата си във Фейсбук. "Контактната мрежа на моста е най-модерната, съвместима с мрежите на Гърция и Турция", добави премиерът Борисов.
"Мостът над река Марица е уникално по своята визия и изпълнение съоръжение", каза Ивайло Московски при проверката и допълни, че това е най-големият речен мост на Балканския полуостров. Той е завършен през 2012 г. в рамките на проект "Електрификация и реконструкция на жп линия Свиленград - турска граница", който е първият завършен жп проект, финансиран от ОП "Транспорт" 2007-2013 г.

При благоприятни метеорологични условия през тази година автомагистрала "Марица" може да бъде завършена, коментира премиерът Борисов. По думите му на място се вижда, че хората вършат достатъчно важна и отговорна работа. "Минах покрай автомагистрала "Марица" сега, строи се. Ако времето се задържи, макар големите закъснения, мисля, че няма да се върнем назад, а ще я докараме до това тази година да я свършим", подчерта премиерът.

По време на проверката Борисов и Московски инспектираха и пътническата жп гара в Свиленград, където изпълнителите ги запознаха с извършената работа. Физическото изпълнение на Позиция 1 "Първомай - Свиленград" към този момент е готова на 73%. Изпълнителят на обекта заяви, че ще бъдат положени максимални усилия в предстоящите топли месеци да се изградят всички съоръжения и проектът да бъде завършен в срок. Министърът беше категоричен, че няма да позволи удължаване на финалния срок за завършване на проекта. Московски констатира, че по цялото трасе се работи усилено, с изключение на района на град Симеоновград, където има забавяне на отчуждителните процедури. "Разпоредил съм на "Български пощи" ЕАД да окажат съдействие за намиране на собствениците на земите, попадащи в обхвата на проекта", каза министърът и допълни, че ако тази част от трасето не бъде изградена до края на годината, ще бъде прехвърлена за финансиране по ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай