Зам.-шеф на митниците без достъп до класифицирана информация

В ДАНС няма искане за нов допуск от Николай Попов; ДКСИ потвърди, че той му е бил отнет

Зам.-шеф на митниците без достъп до класифицирана информация | StandartNews.com

София. Зам.-шефът на митниците Николай Попов не е подавал в ДАНС документи за проучване, за да му дъде издадено разрешение за достъп до класифицирана информация, съобщиха от държавната агенция. По данни на Държавната комисия за сигурността на информацията (ДКСИ) той е с отнет достъп от 2009 г.

„В Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) не са постъпили документи за извършване на проучване за издаване на разрешение за достъп до класифицирана информация на заместник-директора на Агенция "Митници" Николай Попов. При постъпване на съответното искане в ДАНС, то ще бъде разгледано по предвидената законова процедура", съобщиха от ДАНС.

Преди дни бившият председател на ДКСИ Цвета Маркова съобщи, че Попов е с отнет достъп до класифицирана информация. Междувременно от ДКСИ потвърдиха пред в. „Сега" и Mediapool, че той му е отнет на 6 ноември 2009 г. заради „ненадеждност" и „факти и обстоятелства, които биха дали възможност за изнудването му". След изтичането на три години давност Попов има право да кандидатства отново за достъп до класифицирана информация, какъвто се изисква за заеманата в момента от него длъжност.

Николай Попов беше назначен за зам.-директор на Агенция „Митници" с ресор „Митническо разузнаване и разследване" в началото на месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай