Закопчават Петко, като пратят майка му на СПА

Мислели да инсценират наводнение, за да го изкарат от вкъщи

Закопчават Петко, като пратят майка му на СПА | StandartNews.com

Кой е виновен за провала на операцията в Лясковец? Засега в МВР си прехвърлят топката, а оставки все още няма. Убивайки баретата Емил Шарков и ранявайки тримата му колеги, Петко Савов доказа, че не е просто "луд с пушка". Защо лясковският стрелец направи елитните ни полицаи за смях и защо МВР трябваше да чака 2 г., за да се справи с него? "Стандарт" се върна в 2012-а, когато полицаите са на косъм да атакуват Савов в дома му, но се отказват.


Домът на Петков Савов да не се атакува, а да бъде изкаран навън с оперативно-тактическа операция. Такъв е бил изводът на съвместната оперативна група от полицейски психолози, анализатори от Специализирания отряд за борба с тероризма, местни полицаи от Велико Търново и РПУ-Лясковец през 2012 г. Да изпратят майката на курорт, за да изведат сина - това е била една от идеите Петко да бъде изваден от бункера си. Тогавашният главен секретар на МВР Калин Георгиев предлага в разговор да изпратят майката на Савов баба Стефанка на безплатен санаториум със спа процедури по програма на Националния осигурителен институт (НОИ), разказаха пред "Стандарт" участвали в обсъждането на операцията. "Като една или две седмици

няма кой да му донесе храна

все ще излезе навън", подкрепили идеята от групата. Обсъждани били и варианти да се имитира спиране на тока или наводнение от горния етаж с цел Савов да излезе иззад блиндираната врата и да бъде заловен на улицата, по възможност без оръжие.
Макар цялата процедура да била стартирана с разпореждане на главния секретар, последното решение било взето от съвместния щаб. То било да не се рискува и да се изчака подходяща възможност за извеждането на Савов навън. Полицаите преценили, че в онзи момент Петко е само "вредител", който просто тероризира с жалби държавни и общински органи. Мъжът обаче нямал криминални прояви, заради които да бъде задържан, макар че е съществувало решение на съда да бъде въдворен в психиатрично заведение. Не е ясно дали сегашните шефове на МВР и баретите (СОБТ) са използвали становищата на експертите отпреди 2 г. при решението за сегашната операция.
Сега наглед невинна детска игра е изкарала Петко от руслото на отшелническия живот.

Две момчета счупили прозорец

на дома му и това извадило на преден план цялата му агресия. Той започнал да кара майка си да пише под негова диктовка писма със заплахи до директора на училището. Имало е всички основания да се смята, че мъжът не говори празни думи. И след заплахите до директора Петко вече е започнал да бъде третиран като опасен за обществото човек, който трябва да бъде озаптен. Друг е въпросът, че Савов очевидно е разбрал за операцията, преди самите барети да научат за нея. Още след трагедията съседи на Петко разказаха, че разузнавачите минавали по улицата 2-3 дни преди фаталния петък. Вчера и главсекът Светлозар Лазаров призна, че полицаите са били разконспирирани от стрелеца и майка му. Не е ясно какво са докладвали разузнавачите, но явно не са разбрали, че в дома си мъжът е изградил истински лабиринт от

тунели с остри завои на всеки 2-3 м

Вероятно не са знаели и това, че Савов разполага с цели 4 пушки, сред които и ловен автомат, преработен вариант на смъртоносния АК-47.

Не трябваше да пускат баретите срещу Савов

Жената на Индианеца от "Белите брези" превъртя след смъртта му, разказва бившият зам.-шеф на СОБТ и шеф на НСС Арлин Антонов

- Г-н Антонов, вие сте известен тактик в провеждането на спецоперации. 22 г. след блокирането на циганското гето в Пазарджик през 1992 г. още се говори с уважение към тези действия...

- Вината за случилото се в Лясковец е на този, който е ръководил операцията. Този човек още от 2010 г. е давал признаци, че не е в добро психическо състояние, през 2012 г. са разбрали, че е изтекъл срокът за разрешението за оръжието му. Но дори да приеме, че местният косаджия (б.а. - служител на отдела "Контрол над общоопасните средства") е взел пари, е имало цяла комисия от 5-6 души, сред които са този човек, шефът на РПУ-то, оперативният по криминална линия. И те взимат становище. Явно, че докладчикът е подвел останалите и те са подписали, без да познават човека.

- Човекът дори е имал цели 4 оръжия, едно от които е автомат на базата на "Калашников"...

- Защо са 4, също не ясно. Но, когато знаеш, че срещу теб има човек с психични отклонения, въоръжен или не, не е необходимо да пращаш 20 дни по-рано полицаи от РПУ-то да го плашат. И каква е реакцията му - излиза на терасата, същата, на която е убит сега Шарков, и са ранени колегите му, и започва да стреля във въздуха: "Ако само ми се мернете още веднъж, ще ви убия". Не е имало оперативни работници, които да помислят как да го обезвредят. Със Савов е трябвало да работят оперативните служби, да измислят комбинация, с която да го изкарат навън. Да се подходи към майката, да се убеди да сътрудничи на органите. Да й се обясни, че начинът да остане жив е тя да помогне той да бъде задържан и изправен пред закона. Той й е единственото близко същество, по-добре да е жив и да го вижда. Защото след влизането на баретите той можеше и да е мъртъв, а не само ранен. Може да се разиграе обикновен оперативен театър. Идва един от добрите му приятели например, и му казва: "Петко, трябва спешно да реагираш, майка ти припадна, в болница е, трябват й лекарства и дрехи". И като излезе, 2-3 едри момчета от РПУ-то или от баретите отиват и го обезвреждат, той дори няма да е въоръжен.

- Какво се случва обаче, след като така или иначе има разпореждане за участие на СОБТ. Как се реализира една подобна операция?

- Решението поделението да бъде използвано е със санкцията на висш оперативен началник. Но начинът на използване на поделението, какви сили и средства да участват се решават от зам.-шефа на поделението. Той може да откаже някои от методите. Например - няма да влизаме през терасата, защото там сме като на телевизор и сме мишени. Аз съм отказвал на няколко пъти например, когато въстанаха затворниците по покривите. Охраната избяга и поискаха да влязат баретите. Написах 11 точки как да влезем и се хванаха за главата. Накрая минаха с номера, че затворниците не искали баретите. Затова станалото в Лясковец може да се смята за лошо организирана операция. Сега цял живот няма да можем да обясним на близките защо е загинал роднината им. Защото това не е терорист от Ал Каида.

- Има ли е друг подобен случай, завършил със смърт, освен "Белите брези"?

- Само "Белите брези" е. Но там тогавашният шеф на баретите можеше да реши проблема, като сложи един филтровъчен пункт на входа на блока. И, ако дойдат от БМБ-то (б.а. - "Борба с масовите безредици"), им казват: "Има операция на баретите". Но тогава всичко беше на юруш, за да се угоди на вътрешния министър Виктор Михайлов. Какво да кажат на жената на Жоро Индианеца след това? Каква грижа ще положиш след смъртта на една барета? Преди 3-4 г. жената на Индианеца превъртя след убийството му. Работеше на летището. Една сутрин я намериха умряла край Четвърто РПУ в София. Като е потиснат човек, става клошар. Намериха я замръзнала в една кола и никой не написа тогава и ред.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай