Забраниха на мюсюлманите да летят до Марс

Забраниха на мюсюлманите да летят до Марс | StandartNews.com

Дубай. Фатва, издадена от имами от Персийския залив, забрани на мюсюлманите да насърчават или да участват в пътувания до Марс.

Според съобщения в Khaleej Times, комисия към Общия орган по ислямските въпроси в Обединените Арабски Емирства, забранява на мюсюлманите да участват в такова пътуване, тъй като то ще представлява "реална опасност за живота" и е равносилно на самоубийство.

Докладът се е появил след като повече от 500 души от Саудитска Арабия и други страни от Персийския залив са изявили желание да участват в международния проект "Марс 1". В него се планира да бъде извършен едностранен полет до Червената планета. Целта е на Марс да бъде създадена постоянна колония от заселници до 2025 г.

Фатвата е предписание за правилен духовен живот, но понякога са използвани като категорична заповед за поведение. Духовният водач на талибаните Молла Омар издаде фатва да се убиват американци и да се разрушават статуите на Буда в Афганистан. Аятолах Хомейни издаде подобна смъртна присъда за писателя Салман Рушди за книгата му "Сатанински строфи.

"Защитата на живота от всички възможни опасности и поддържането на сигурността са подкрепяни от всички религии. Ясно е посочено в стих 29.04 на свещения Коран: "Не убивайте себе си или други хора", заяви комитетът, ръководен от проф. д-р Фарук Хамада.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай