За какво пуснахте бюлетина?

За какво пуснахте бюлетина? | StandartNews.com

За какво пуснахте бюлетина вчера? Как резултатите от евровота ще се отразят на политическия пейзаж у нас? И оптимистите ли сте за бъдещето на обединена Европа? След изборите "Стандарт" се обърна към арт гилдията с тези въпроси.

Искам личности, а не "пионки"

Иван Бърнев, актьор

Гласувам за това представителите ни в Европарламента да не са просто някакви "пионки", а да изразяват моите виждания за България в ЕС. Не мисля, че резултатите от евровота ще са показателни за предстоящите национални избори у нас, тъй като избирателната активност сега ще е доста по-ниска. Затова трябва да се отиде да се гласува, колкото и умът ни да ни казва, че няма никакъв смисъл. Можем да направим поне това и да изразим мнението си, като гласуваме. Българите опитахме и по друг начин - чрез протести, убедихме се, че не става, а сега можем да пробваме по легален начин и трябва да се възползваме. Разочарованието сред хората е огромно. Те не че не са заинтересовани, а просто не вярват и тотално изгубиха доверие. Кампанията за евровота ми беше изключително смешна, говореше се за неща, които нямаха нищо общо с това, за което трябва да се гласува. Политиците явно ни смятат за тотални бунаци, щом си направиха изборната кампания по този начин. Те подцениха и обидиха цинично народа. Но, Слава Богу, всеки, който има акъл в главата, не би се подвел. Оптимист съм обаче за Европа, просто нямам друг шанс освен да съм такъв. За да продължа напред, просто трябва да съм оптимист, иначе трябваше да съм си тръгнал оттук отдавна. От Европа са тръгвали доста движещи идеи за целия свят и не мисля, че ЕС ще бъде асимилиран от Америка, Русия и Китай. Иначе очакванията ми от евровота са да си изберем пак същите муцуни. Защото по-голямата част от българите са объркани и не гласуват за способни специалисти, а по цветове. Но е важно да се гласува, за да не казваме после: "Тези горе ни правят на маймуни!". Другият вариант е да ни млатят и бият по протестите.

Против онези, дето изгониха младите

Деян Енев, писател

Гласувах за тези, които ще върнат младите в България. И против тези, които ги изгониха.

"За" Европа, но без бюрократите

Васил Василев-Зуека

Гласувах, но и аз се чудя за какво. Около 2 млн. българи гласуваме за това 17 човека да получават по около 25 000-50 000 евро на месец. Ей за това гласувахме и го казвам с голяма тъга. И има някаква ирония в това, че президентът насрочи евровота на тази свещена българска дата. Той може би е търсил символика, но както обикновено у нас, нещата се опорочават. Питам се обаче какъв е смисълът от една толкова тежка и бюрократична структура като ЕС. Аз съм "за" ЕС, но не съм "за" да храним над 10 000 чиновници, които харчат наистина безчетни пари. Смятам, че Европа трябва да продължи да съществува, но не и с тази изключително тежка административна система. Бюрокрацията за получаване на средства по еврофондовете е толкова голяма, че обезсмисля кандидатстването за еди-каква си сума пари. Управляващите ще изтъкнат направените пътища например, но ние имаме само една магистрала, а трябваше да имаме много повече. На евровота, който и да е първи, ще е все тая, с по един човек е разликата. А кои точно ще са евродепутатите, точно ми е все едно. Те такива пари ще похарчат там, каквито българите изключително рядко подаряваме.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай