Южна България продължава да бедства

Южна България продължава да бедства  | StandartNews.com

Няколко области в страната са в бедствено положение в следствие на продължителния снеговалеж от последните дни. Стотици населени места в Южна България все още са без ток и с прекъснати пътища след падналия сняг. Бедствено остава положението в Смолянско, Кърджалийско, Хасковско, Пазарджишко и Пловдивско, информира БНТ.
На места снегът е над два метра.

210 училища в бедстващите области са в принудителна ваканция заради снежната блокада. Някои от учебните заведения ще останат затворени и в сряда.

Ситуацията в Кърджали продължава да е тежка, без електричество остава община Ардино и части от общините Кирково и Черноочене. До края на деня се очаква по-голямата част от проблемите с електроподаването да се решат. Все пак късно снощи електроподаването в Смолян, Чепеларе, Пампорово и Лъки беше възстановено, допълва Нова телевизия.

Пътищата до общинските центрове са разчистени, десетки села обаче остават откъснати. Днес усилията ще бъдат насочени към пробиването на път до тях. С възстановяването на мобилните връзки се увеличават и сигналите, че на много места няма храна и питейна вода. Кризисният щаб в Кърджали има готовност да изпрати хранителни продукти където има нужда. В района ще бъде изпратена допълнителна високопроходима техника, за да могат спасителните екипи да реагират бързо на сигналите за хора, които се нуждаят от спешна медицинска помощ.

"Третокласната пътна мрежа на двете области Кърджали и Смолян остана затворена и тази нощ за всички превозни средства. Това се прави от Пътна безопасност, защото нямаме връзка заради изключеното електрозахранване, липсва връзка, както с нашите екипи, които разчистват пътищата, така и хора, ако изпаднат в бедствена ситуация не могат да подадат сигнал", коментира инж. Лазар Лазаров пред ТВ7.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай