Всяко такси с отделен лиценз

Всяко такси с отделен лиценз | StandartNews.com

Не ми и минава през ума да назнача водачи на трудови договори. Това заяви за "Стандарт" управителят на "Радио СВ такси" Емил Игнатов. Повод за думите му са оставащите 4 дни до влизането в сила на промените в Закона за автомобилните превози, които премахнаха възможността водачи на жълти коли да работят от името на регистриран превозвач, но за своя сметка. Целта на промените е засилване на контрола върху таксиметровата дейност, пише в мотивите.

Абсурдно е да назначим човек, чието основно средство за дейност не е наше, заяви Игнатов, визирайки жълтите коли, които са собственост на шофьорите. Той допълни, че за фирмите превозвачи няма проблем. Промяната създаде проблем само за водачите, които или трябва да се регистрират като таксиметрови превозвачи, или да сключат трудови договори с такива, което последните категорично отказват. Никой не печели от промяната в закона, само водачите ще дадат допълнителни пари, за да се регистрират като превозвачи, и ще се раздроби пазарът, обясни Игнатов. Много от водачите обаче може да решат да не направят този разход и да се откажат от дейността, допълни той. Затова водачите са направили инициативен комитет и подготвят протести за 4 декември, заяви Игнатов.

До петък всички превозвачи ще оповестят, че няма да назначават водачи на трудов договор, заяви Румен Крумов, председател на Националния съюз на превозвачите. В противен случай превозвачите трябва да инвестират в нови таксита, защото няма да изкупят старите коли на водачите, и съответно - в паркинги, гаражи, поддръжка и пр., но тогава тарифата за превоза ще скочи до 3 лв./км, обясни още Румен Крумов.

По указание на министъра на транспорта Ивайло Московски сме в интензивни преговори с таксиметровия бранш, заяви изпълнителният директор на ИА "Автомобилна администрация" Цветелин Цветанов. До петък ще излезем с официално становище, в което ще поискаме техническо време, през което да бъде извършена регистрация на новите таксиметрови превозвачи, обясни той. Целта е тя да се извърши без сътресения на пазара и без финансово натоварване за водачите, заяви Цветанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай